Változhat a jogi szabályozás - Távollétükben is kiutasíthatják a szökött migránsokat

Ha a kormány és az Országgyűlés is elfogadja az igazságügyi tárca javaslatát, akkor a külföldre szökött migránsok távollétükben is kiutasíthatók lehetnek - írja a Magyar Idők hétfői száma.

Az Igazságügyi Minisztérium emlékeztet rá, hogy a hatályos szabályok alapján, ha nem magyar állampolgárt ítélnek el valamiért, mellékbüntetésként egyúttal ki is utasíthatják az országból.

A kiutasítás végrehajthatóságához azonban vizsgálni kell, hogy az nem ütközik-e nemzetközi normákba.

Az érintettek ezt az időt gyakran kihasználják, és ismeretlen helyre távoznak – jegyzi meg a gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva az IM.

Ez azért jelent problémát, mert a hatályos szabályok szerint az eljárás nem folytatható le, fel kell függeszteni.

Horgos, 2016. július 26. Migránsok a szerb-magyar határ közelében kialakított táborban, Horgosnál 2016. július 26-án. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Előfordulhat ugyanakkor, hogy “az elítéltet utóbb más uniós országból visszaküldik, és célszerű, hogy a magyar hatóságoknak a kiutasítás végrehajthatóságát illetően már rendelkezésre álljon a bíróság döntése, ami adott esetben leegyszerűsítheti és meggyorsíthatja annak végrehajtását” – olvasható a tervezet indoklásában.

Kártalanítás járhat a fogvatartottaknak

A minisztérium előterjesztése emellett a fogvatartottak helyzetét, lehetőségeit is több vonatkozásban érinti.

Például beemelnék a büntetés-végrehajtási törvénybe, hogy kártalanítás jár a fogvatartottaknak az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt.

Ilyen körülmény lehet a jogszabályban előírt élettér biztosításának és az illemhely elkülönítésének a hiánya a zárkákban.

A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után járna, és 1500-2000 forintot tenne ki.