Télen hatezerre nőhet a Szerbiában tartózkodó migránsok száma

Szerbiában jelenleg mintegy négyezer migráns tartózkodik, számuk azonban várhatóan télen sem fogja meghaladni a hatezret - jelentette ki Danijela Popovic Roko menekültügyi szakértő hétfőn a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli híradójában.

A szerbiai menekültügyi főbiztos segédje kiemelte, hogy munkatársai a befogadóközpontok bővítésén dolgoznak, hogy a téli, hideg időszakban minél több migránst el tudjanak helyezni.

A szerb hatóságok az előző télen is arról beszéltek, hogy az ország központjaiban szükség esetén hatezer embert lehet elszállásolni. A bővítésekre azért van szükség, mert a migránsok várhatóan hosszabb időt tölthetnek Szerbiában, annak ellenére, hogy a céljuk az, hogy minél hamarabb Nyugat-Európába jussanak.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Danijela Popovic Roko felhívta a figyelmet arra, hogy a menedékkérelmek szempontjából jelentős különbségek vannak a különböző országokból érkezők között, hiszen míg a szíriaiak kérelmei megalapozottak lehetnek, a más országokból érkezőknél bonyolultabb a helyzet.

Nebojsa Stefanovic szerb és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a múlt csütörtökön Szerbiában egyeztetett a migránsválság kezelésének lehetőségeiről. Pintér Sándor kijelentette, hogy Magyarország továbbra is támogatja Szerbiát az illegális bevándorlás megfékezését célzó határvédelemben, és kész arra, hogy nemcsak a Magyarországgal, hanem a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon is információkkal, emberállománnyal és jogi tanácsokkal segítse a balkáni országot.

A találkozón fontos kérdés volt az, hogyan lehetne rábeszélni a szerb-magyar határon várakozó migránsokat arra, hogy ne a határsávban, hanem a befogadóközpontokban várakozzanak, és ott várják meg kérelmeik elbírálását. Jelenleg sokan azt gondolják, hogy ha a határon várakoznak, gyorsabban juthatnak át Magyarországra. Ez utóbbi vélelmet erősítette meg hétfőn a menekültügyi szakértő is.