Zágrábi érsek is részt vett az ünnepi szentmisén

A hiteles európai kultúra az evangéliumi irgalomból fakad, ma ellenben olyan törekvések fenyegetnek, amelyek meg akarják változtatni e keresztény kultúra alapjait - mondta Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton Budapesten.

A hiteles európai kultúra az evangéliumi irgalomból fakad, ma ellenben olyan törekvések fenyegetnek, amelyek meg akarják változtatni e keresztény kultúra alapjait – mondta Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén szombaton Budapesten.


Augusztus 20. – Ünnepi szentmise a Szent István-bazilika előtt

Josip Bozanic homíliájában arról beszélt, hogy Szent István felismerte a kereszténységben az Isten és emberek iránti szeretet szilárd alapját. Ezer éven keresztül megőrzött öröksége pedig nemcsak azért fontos, mert segít megérteni a múltat, hanem mert ma is időszerű, konkrét útmutatást kínál – mutatott rá.

A bíboros Magyarország és Horvátország közös megpróbáltatásairól szólva felidézte a kommunizmus időszakát, hozzátéve, hogy nemcsak a szenvedésben, hanem az értékekben és a “szentek tanúságtételében is” osztozik a két nép. “Ezt példázza számtalan világi hívő, pap, szerzetes és püspök élete, akik közül kiemelkedik a két bíboros: Boldog Alojzije Stepinac és Isten szolgája, Mindszenty József” – fogalmazott.

Josip Bozanic hozzátette: “az üldözések félelmet szülnek, de a szenvedés meg is tisztít bennünket és az egyházat, hogy a történelmi eseményeket az örök értékek és az isteni tanítás fényében tudjuk szemlélni”.

A bíboros végül megköszönte a magyar egyháznak és a magyar népnek, hogy a 20. század végén, “a legutóbbi háború gyötrelmeiben közel álltak” a horvát néphez. “Hálásak vagyunk a megmutatkozó szeretetért, amely megerősítette közösségünket” – fogalmazott.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István Krisztusban találta meg családja és népe életének értelmét, tőle kapta az erőt, hogy országát szilárd alapra építse.

A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

A körmenet – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Zrínyi utca – Október 6. utca – József Attila utca – Széchenyi István tér – Zrínyi utca útvonalon haladt.

A szentmisén részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Darák Péter, a Kúria elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester.