Szökésben 32 török diplomata

Összesen 208 török diplomatát rendeltek haza a július 15. sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően indított vizsgálatok keretében, de közülük 32-en "különböző utakon" más országokba szöktek - ismertette pénteken Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy ankarai sajtótájékoztatón.

Három katonai attasé is a szökevények között van, ketten közülük Görögországból Olaszországba menekültek, míg a harmadik Boszniából tűnt el – mutatott rá Cavusoglu, de nem tisztázta, hogy az utóbbi diplomata merre vette útját. “Felvettük a kapcsolatot azokkal az államokkal, ahová menekültek, és dolgozunk a kiadatásukon” – tette hozzá.

epa05398544 correcting epa05398423 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu gives a press breifing at the end of  EU / Turkey accession intergovernmental conference in Brussels, Belgium, 30 June 2016. Ministers open a new chapter in negotiations and negociate with Turkey visa-free access to the Schengen area.  EPA/OLIVIER HOSLET CAPTION CORRECTION: ID OF PERSON IS MEVLUT CAVUSOGLU. APOLOGIES FOR ANY INCONVENIENCE.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Fotó: EPA

Ugyanakkor két, Afganisztánban szolgált török tábornokot, akik Dubajba szöktek, és egy Szaúd-Arábiában dolgozó attasét már visszaküldtek Törökországba – tette hozzá. Görögországban nyolc török katona kért eddig politikai menedéket, ők a sikertelen puccskísérletet követően menekültek oda.

A 246 halálos áldozatot követelő államcsínykísérlet után tömeges tisztogatások kezdődtek a török hadseregnél, a rendőrségnél, a szakszolgálatoknál és az államapparátusban.