Gyorsabban zsugorodik a túlsúlyosak agya

Egy 50 éves elhízott ember agya nagyjából olyan állapotban van, mint egy 60 éves vékonyé.

Megdöbbentő felfedezést tettek a Cambridge-i Egyetem kutatói: az elhízott emberek középkorú éveiktől kezdve rohamtempóban veszítenek agyuk fehérállományából.

Az agysejtekből álló külső szürkeállomány alatt a fehérállomány a neuronokat összekötő, velős hüvelyű idegrostokból áll.

Ez mindenképpen sorvad az életkor előrehaladtával, de az üteme korántsem egyforma az egyes embereknél.

A brit szakemberek 473 önkéntest vizsgáltak 20 és 87 éves kor között. Testtömeg indexük alapján két csoportba osztották őket: vékony és túlsúlyos kategóriába.

A kövérek agyában az MR vizsgálatok látványosan kevesebb fehérállományt mutattak.

Bal oldalon egy 56 éves vékony, jobb oldalon pedig egy 50 éves túlsúlyos ember agyának keresztmetszete. Sárga szín jelöli a fehérállományt (Fotó: Lisa Ronan)

Bal oldalon egy 56 éves vékony, jobb oldalon pedig egy 50 éves túlsúlyos ember agyának keresztmetszete. Sárga szín jelöli a fehérállományt (Fotó: Lisa Ronan)

Mikor összevetették az egészséges súlyúak leleteivel, úgy találták, hogy egy 50 éves elhízott embere agya nagyjából egy 60 éves normál súlyúénak felel meg.

A kutatásban részt vevő Lisa Ronan szerint az összefüggés egyértelmű, de azt továbbra sem tudják, hogy milyen mechanizmus áll a jelenség mögött.

Még az sem világos, hogy a többlet zsírszövet pusztítja-e az agyat, vagy fordítva, az elhízás a sorvadó fehérállomány következménye – emelte ki.

A kutatást vezető Paul Fletcher szerint lényeges, hogy középkorúnál idősebb embereknél jelenik meg az elváltozás.

„Talán sebezhetőbbek vagyunk ebben a korban” – fogalmazott a szakember.

Következő vizsgálatokkal azt fogják kideríteni, hogy a fogyással vajon visszafordul-e a folyamat, Paul Fletcher szerint ez könnyen előfordulhat.

Érdekesség, hogy a látványos különbség a fehérállományban nem befolyásolta az alanyok kognitív képességeit, a teszteken mind hasonlóan teljesítettek.