Átvilágították a grönlandi jégpáncélt

Műholdas, repülőgépes megfigyelések, számítógépes modellek alapján térképezték fel, hogy hol olvadt már meg a jég Grönland sziklás felszíne felett.

Nagy figyelmet szentelnek a szárazföldeket borító hó és jégpáncél vizsgálatának a klímakutatók.

A magyarázat egyszerű: míg az úszó jég olvadása nem emeli meg a tengerszintet, addig a szárazföldről a tengerbe távozó jég igen.

A NASA szakemberei most az egyik jelentős tételt, a grönlandi jégsapkát vették górcső alá.

Több különböző mérés eredményeit összevetve megalkották a sziget felszín feletti jégtérképét.

Ebből kiderül, hogy Grönland teljes déli nyúlványán, és a peremvidékeken szinte az egész szigeten megolvadt már a jég közvetlenül a sziklás felszín felett.

Grönland felszínközeli jégtérképe. Vörös: olvadt, kék: fagyott, szürke: bizonytalan. (Fotó: NASA Earth Observatory/Jesse Allen)

Grönland felszínközeli jégtérképe. Vörös: olvadt, kék: fagyott, szürke: bizonytalan. (Fotó: NASA Earth Observatory/Jesse Allen)

Grönlandon ugyanis a vastag jég szigeteli a mélyebb rétegeket, megóvja a kinti fagytól, ezért a odalent esetenként több 10 Celsius fokkal melegebb van.

A föld melege lentről folyamatosan olvasztja a jeget, és mivel a globális felmelegedés miatt ezt már nem ellensúlyozza külső hőmérséklet, egyre nagyobb tavak alakulnak ki a mélyben.

Ezeken a jég és hó nagy darabokban tud a tengerbe csúszni.

A NASA négy különféle vizsgálat eredményét dolgozta össze a térkép megalkotásához.

Használtak számítógépes modelleket, repülőgépekről készített radarfelvételeket és két különböző műholdas rendszer méréseit.