Újabb Zika-vírus elleni oltóanyagot tesztelnek

Az amerikai egészségügyi hatóságok a Zika-vírus elleni küzdelem keretében embereken is elkezdtek kipróbálni egy újabb oltóanyagot. A betegség, amely a magzatoknál fejlődési rendellenességet okoz, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában terjed.

A fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló amerikai intézet által kikísérletezett oltóanyagot 80 egészséges, 18 és 35 év közötti önkéntesnek adják be az ország különböző pontjain lévő három kutatóintézetben, az első dózist kedden kapták meg az önkénteseknek – jelentette be a szövetségi ügynökség.

“Sürgető közegészségügyi feladat kifejleszteni egy megbízható és hatékony oltóanyagot a Zika-vírus terjedésének megelőzésére és a drámai születési rendellenességek megfékezésére” – mondta Anthony S. Fauci, az intézet igazgatója.

“Az állatkísérletek eredményei nagyon bíztatóak voltak. Örülünk annak, hogy embereken is elkezdhetjük a vizsgálatokat” – tette hozzá.

Fauci felhívta a figyelmet arra, hogy noha ezek a vizsgálatok “jelentős előrelépést” jelentenek, az oltóanyag kifejlesztése több évet vesz igénybe.

Ez a kísérleti oltóanyag nem a Zika-láz ellenszere, hanem az emberi testet segíti egy megfelelő immunreakció kifejlesztésében, arra az esetre, ha az találkozik a főként szúnyogok által terjesztett betegséggel.

A múlt hónapban vizsgálatok indultak egy másik kísérleti oltóanyaggal, amelyet az Inovio Gyógyszerészeti Laboratórium és a GenOne Life Sciences nevű dél-koreai biotechnológiai cég fejlesztett ki. Ezeket a kísérleteket a kanadai Quebecben és az egyesült államokbeli Miamiban, valamint Philadelphiában végezték el.

Az amerikai tiszti orvosi szolgálat becslése szerint több mint 50 országban – jórészt latin-amerikai és karibi térségekben – terjed aktívan a vírus.

Az Egyesült Államok július végén jelentette be az első fertőzéses eseteket. Eddig a vírust csak a többi érintett országokból visszatérőknél állapították meg az amerikai illetékesek.

Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a Zika-láznak, amely ötből négy esetben nem okoz tüneteket, és észrevétlen marad. A betegség nem képes megfertőzni ugyanazt az embert két alkalommal is.

Ha egy terhes nő kapja el a vírust, az súlyos rendellenességet, leggyakrabban kisfejűséget okozhat a magzatnál.

A fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló amerikai intézet vizsgálatainak első eredményei 2017 januárjára várhatók. Ezután, ha az eredmények kielégítőek lesznek, a kutatások második szakaszát olyan országokban kell elvégezni, ahol a vírus járványként terjed.