Allergia esetén a kalcium nem megoldás

Méh- vagy darázsméreg-allergia esetén nagyon fontos az azonnali orvosi segítség. Ha a csípést követően nagyméretű duzzanat keletkezik, vagy a csípéstől távol jelenik meg a reakció, esetleg test-szerte kiütések jelennek meg, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Akit először csíp meg darázs, vagy méh, hajlamos pánikba esni, attól tartva, hogy ha allergiás rá, akár bele is halhat. Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatorna műsorában hangsúlyozta: ez elvileg így van. Hozzátette: ha valakinek a legkisebb kételye van azzal kapcsolatban, hogy darázs, illetve méh csípte-e meg, hívja fel a háziorvosát, vagy keressen fel egy allergológiai rendelést.

Európában a teljes lakosság egy-másfél százalékánál fordulhat elő, hogy súlyosabb, akár életet veszélyeztető tünetei is lehetnek a csípésnek.

Nékám Kristóf hangsúlyozta: ha valakinek a szájába repül a rovar, és ott csípi meg, akkor mindenképpen azonnal forduljon orvoshoz.

Ha a csípés csupán bőrtüneteket okoz, egy-két kiütés jelenik meg, az általában magától el szokott múlni. Lehet jegelni, vagy be lehet venni valamilyen antihisztamint.

Az ennél erősebb, komolyabb tüneteknél azonban, például szédülés, lelassulás, fulladás esetén a központi idegrendszer vagy a szív érintettsége is előfordulhat, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Szintén érdemes felkeresni az orvost, ha valakit gyakran csíp meg méh vagy darázs, és nincsen ugyan erősebb tünete, de egy kivizsgálás akkor sem árt, hogy kiderüljön, nem vált-e túlérzékennyé a mérgekre.

A kalciumtablettával kapcsolatban az allergológus kiemelte: ez csak Magyarországon élő tévhit. Semmilyen tudományos alapja nincsen, hogy a kalciumnak bármilyen hatása lenne a különböző allergiás reakciókra.

Sőt, akár árthatunk is vele. Ha ugyanis valaki bevesz egy kalciumtablettát, és várja a hatását, azalatt elmúlik az az idő, amely egy nagyon súlyos állapot kezelésére alkalmas. Életveszélyes állapotban 5-15 perc áll rendelkezésre, hogy beadják azt az injekciót, amely 99 százalékban meg tudja védeni az illetőt a halálos veszélytől. Azoknak az embereknek, akik a csípésektől életveszélyes állapotba kerülhetnek, az életmentő injekciót, amelyet akár önmaguknak is beadhatnak, állandóan maguknál kell hordaniuk, hívta fel a figyelmet az allergológus.