A félelem térképe - Itt támadtak a terroristák az elmúlt két évben Európában

443 halott, 18 terrortámadás. Európa terrormutatója két év alatt hatalmasat ugrott, a kontinens polgárai közül pedig egyre többen érzik, hogy saját országukban sincsenek biztonságban. A tragikus listát a 2014-es brüsszeli támadás nyitja és a normandiai papgyilkosság zárja.

Ijesztően megugrott az európai terrortámadások és a merénylet áldozatainak száma is. Míg a 2014-es évben a brüsszeli támadás után négy halottat gyászolt a kontinens, a következő évben 267 embert gyilkoltak meg terroristák, és az idei év második részét megkezdve ez a szám már 172-nél jár. A Daily Mail összegyűjtötte és térképen ábrázolta az elmúlt két, két és fél év terrorját.

A szélsőségesek összesen 18 halálos merényletet és erőszakos terrortámadást hajtottak végre a kontinensen 2014 óta, de azokat az országokat is érdemes közelebbről tanulmányozni, ahol a legtöbb terrortámadás történt. 2014-ben még Franciaország volt a terroristák legnagyobb ellensége, de 2016-ban Németországban is szinte holtversenyben áll a franciákkal.

terror

A 2014-es terrortámadásokat főként Franciaországban követték el

Május 24. Belgium, Brüsszel
Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A francia tettes korábban Szíriában, egy iszlamista szervezetben harcolt, ő volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el. Egy biztonsági kamera felvette az egész vérengzést.

December 20. Franciaország, Joue-les-Tours
Egy késsel hadonászó, burudi születésű, muzulmán vallású francia férfi három rendőrt támadott meg, mielőtt lelőtték. Bertrand Nzohabonayónak hívták, két tisztet súlyosan megsebesített, egyiküknek végighasította az arcát. Facebook oldalán ott díszelgett az Iszlám Állam zászlaja.

December 21. Franciaország, Dijon
Tizenhárom ember megsebesült, miután egy francia elmegyógyintézetből megszökött férfi szándékosan belehajtott a járókelők tömegébe. Allah akbar! (Allah hatalmas!) felkiáltással támadt áldozataira, két sérült épphogy túlélte a támadást. A 40 éves halmozottan problémás embert letartóztatták, egy Renault Clióval száguldott, hogy minél jobban manőverezhessen és minél több embert elgázolhasson.

December 22. Franciaország, Nantes
Tizenegy ember megsebesült egy karácsonyi vásárba gázoló, kisteherautót vezető férfi miatt, aki többször leszúrta magát, miután kiszállt a járműből, de túlélte sérüléseit. Magán kívül további öt embernek okozott éleveszélyes sérüléseket.

2015 Párizs tragikus éve volt

Január 7-9. Franciaország, Párizs
A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon.
Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.


Megtámadták egy szatirikus hetilap székházát Párizsban

Február 14-15. Dánia, Koppenhága
Lövöldözés tört ki egy szólásszabadságot hirdető rendezvényen, ahol az egyik híres, Mohhamed prófétát kigúnyoló művész is beszélt. Órákkal később egy zsinagóga előtt folytatódott a lövöldözés, amely két halálos áldozattal járt, öt rendőr pedig megsérült.

Április 19. Franciaország, Párizs
Egy fegyveres férfi nadrágjában véletlenül elsül a fegyver, mellyel egy templomban készült lövöldözni. Egy nőt azonban meggyilkolt.

Április 27. Bosznia-Hercegovina, Zvornik
Egy fegyveres Allah akbar! (Allah hatalmas!) felkiáltással támadt rá egy bosnyák rendőrségre, egy tisztet meggyilkolt, kettőt pedig megsebesített, mielőtt végeztek volna vele.

Június 5. Törökország, Diyarbakir tartomány
Két robbanás rázta meg a Törökorsázban felvonuló kurd menetet, két ember azonnal meghalt, több mint 100 megsebesült. Erdogan török elnök provokációnak nevezte a merényletet, mellyel szerinte a békés parlementi választásokat szerették volna megzavarni. A kurdok lakta tartományban több tízezren sorakoztak fel a HDP nevű kurdbarát ellenzéki párt mögött.

Június 26. Franciaország, Lyon
Az amerikai tulajdonú Air Products egyik dolgozóját lefejezték, fejét a kapura szegezték, mellé két dzsihadista zászlót helyeztek.

Október 10. Törökország, Ankara
Két pokolgép robbant fel Ankara központjában, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre. A 103 emberéletet követelő merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

November 13. Franciaország, Párizs
Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs francia, illetve belga állampolgárok végeztek magukkal vagy a kommandósok lőtték le őket.

November 18. Bosznia-Hercegovina, Szarajevó
Egy fegyveres megölt két boszniai katonát a külvárosban. Egy automata fegyverből nyitott tüzet egy fogadóirodára, két katonát meggyilkolt, majd rálőtt egy városi buszra is, de ott csak kisebb sérülést szenvedtek az utasok.

2016 tragédiája Nizza volt, de a németeket is elérte a terrorhullám

Március 22. Belgium, Brüsszel
Három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, a második 9 másodperccel az első után robbant. A harmadik a Maelbeek metróállomáson pusztított, egy órával később egy három kocsival vágtató metró robbant fel két állomás között. A támadásoknak 32 civil áldozata volt, a merényletben három elkövető is meghalt. A sebesültek száma kétszáz fölött volt, két magyar állampolgár is megsérült.

Június 14. Franciaország, Magnanville
A Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen egy iszlamista férfi meggyilkolta a helyi rendőrparancsnokot és annak feleségét. Az elkövető nem sokkal korábban fogadott hűséget az Iszlám Állam vezetőjének.

Június 28. Törökország, Isztambul
Az isztambuli Atatürk repülőtéren három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat, a terrorcselekmény 45 halálos áldozatot követelt.

Július 14. Franciaország, Nizza
A dél-franciaországi városban egy 31 éves tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe. A terrortámadásnak 84 halottja, 18, válságos állapotban lévő és 50 könnyebb sebesültje volt. A támadó már hónapok óta készült a vérengzésre, melyet később az Iszlám Állam saját győzelmeként reklámozott.

Július 18. Németország, Wurzburg
Egy 17 éves migráns baltával hadonászott egy helyi vonaton, négy hongkongi utast súlyosan megsebesített, és egy német járókelőt is megszúrt. A támadás után az Iszlám Állam egy olyan felvételt osztott meg a világhálón, melyen a támadó fiú szerepel, és kinevezték a kalifátus “német nagykövetének”. Még nem tisztázott, hogy pakisztáni vagy afgán a merénylő.

Július 22. Németország, München
Egy 18 éves német-iráni fegyveres egyedül végzett 9 emberrel a német fővárosban. Állítólag nem volt iszlamista, de rajongott a tömeggyilkosságokért. A merényletet a svéd tömeggyilkos mészárlásának ötödik évfordulóján hajtotta végre. A svéd pszichopata 77 embert, főleg gyerekeket gyilkot meg.

Július 24. Németország, Ansbach
Egy szíriai ember 15 járókelőt megsebesített, mikor felrobbantott egy magára szerelt otthon készített öngyilkos mellényt egy zenei fesztivál bejáratánál. Nem engedték be a programsorozatra, és az országból is kiutasították, mivel sokszor drogfogyasztáson kapták és egyéb bűncselekmények miatt is megjárta már a rendőrséget. Az Iszlám Állam nem sokkal később jelentkezett a merényletért.

Július 26. Franciaország, Rouen
Két támadó mise közben berontott egy katolikus templomba, túszul ejtette az egybegyűlteket, elvágták a pap torkát, majd videóra vették a vérengzést. Mikor kimenekültek a templomból, a rendőrök lelőtték őket. Mindkét támadó az Iszlám Állam katonája volt, egyikük nyílt titokként kezelte, hogy keresztény templomban akar gyilkolni.