A DeepMind segít csökkenteni a Google villanyszámláját

A világ talán legokosabb mesterséges agya próbálja gazdaságosabbá tenni a Google energiaéhes adatközpontjait.

Két éve már, hogy a Google több mint 600 millió dollárért megvásárolta a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó brit DeepMind céget, de pénzt még nem látott belőle.

Az informatikai műhely akkor lett világhírű, mikor fejlesztése, az AlphaGo AI tönkreverte a világ legjobb gó-játékosát, Lee Sedolt.

Sokan találgatták, mi lesz az első „forintosítható” megbízatása a DeepMindnak, most a válasz is megérkezett: gazdaságosabbá kell tennie a Google óriás adatközpontjait.

A feladat nem kicsi: becslések szerint 2017-re már a világ áramfogyasztásának 12 százalékáért felelnek majd az adatközpontok, a legnagyobb telepeket pedig a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple üzemeltetik.

Fotó: Shutterstock

Szerverpark, illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Google szerint máris vannak kézzelfogható eredmények: a saját fejlesztésű szerverek hűtőegységei 40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, hála a DeepMind elemzése nyomán végzett átalakításoknak.

A cég két vezető mérnöke, a mesterséges intelligenciával foglalkozó Rich Evans és az adatközpontokat fejlesztő Jim Galo szerint egyenesen „fenomenális” a DeepMind teljesítménye.

Az eljárás maga volt a tudományos fantasztikum.

Az öntanuló mesterséges értelem megfigyelte az adatközpontok működési jellemzőit, és megjósolta, hogy a következő órában milyen terheléssel fog működni az üzem.

Miután elég jól közelítette a valóságot, úgy állították be a hűtőkapacitás vezérlését, hogy ne adjon le extra teljesítményt, csak mindig annyit, amire várhatóan szükség lesz az adatközpontban.

A Google a világ minden táján működtet ilyen központokat, ahol szerverek tízezrei biztosítják a kereső, a Gmail, a YouTube és egyéb alkalmazások működését.