Marad a katonai NATO-jelenlét Afganisztánban

A NATO tagországai megállapodtak abban varsói csúcstalálkozójukon, szombaton, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak nyilatkozva bejelentette: a tagországok elkötelezték magukat amellett, hogy 2020 végéig folytatják az afgán biztonsági erők finanszírozását, és már “majdnem összejött” az ehhez szükséges évi ötmilliárd dollár.

Obama ezt megelőzően arra kérte a NATO vezetőit, hogy hosszabbítsák meg az afganisztáni tálibok elleni háború támogatását.

Az Egyesült Államok évi 3,5 milliárd dollárt ígért az afgán erők támogatásához, a kabuli kormány pedig várhatóan évi félmilliárddal járul hozzá. A többi NATO-tagország együtt vállalna évi egymilliárdot, és Stoltenberg szerint ez az összeg már majdnem együtt van vállalások formájában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO kétnapos csúcsértekezletén a varsói Nemzeti Stadionban. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

A támogatásokból 352 ezer afgán katonát és rendőrt lehet szolgálatban tartani.

Stoltenberg hozzátette: még nem lehet tudni, a szövetségesek hány katonájukat hajlandók az afganisztáni nemzetközi kiképző és tanácsadó misszióban tartani, de a szombati vállalások fényében a létszám 12 ezer körül stabilizálódik. A végleges szám idén őszre kialakul – mondta.

Obama a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok a korábban tervezett 5500 fő helyett 8400-ra csökkenti 2016 végére az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számát.

A mostani létszámhoz képest ez mindössze egy 1400 fős csökkentést jelent.

Most összesen 13 ezer külföldi katona van Afganisztánban, az Egyesült Államok után Németország, Törökország és Olaszország adja a legtöbbet.

A Varsói Szerződés aláírásának helyszínén tartották a díszvacsorát

Történelmi helyszínen tartották munkavacsorájukat péntek este a NATO-tagállamok vezetői: az elnöki palota báltermében (más néven oszlopos termében) írták alá 1955-ben a Szovjetunió és az akkori kelet-európai kommunista országok a Varsói Szerződés létrehozásáról szóló alapokmányt, és ugyancsak ott zajlottak 1989-ben a lengyelországi rendszerváltozást megalapozó kerekasztal-tárgyalások a lengyel kommunista vezetés és annak ellenzéke, a Szolidaritás mozgalom között.

A házigazda lengyel elnök, Andrzej Duda és vendégei, köztük Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök a “történelem levegőjét szívhatták magukba” a hatalmas, 80 égőt számláló kristálycsillár alatt, a 185 négyzetméteres faliszőnyegek között – írta az AFP hírügynökség.

A sors iróniája, hogy ugyanebben a teremben ratifikálták 1999-ben a Lengyelország NATO-, illetve 2003-ban EU-csatlakozásáról szóló okmányokat.

Ez a legnagyobb terme a XVII. században egy lengyel arisztokrata család által épített és két évszázaddal később egy tűzvész után újjáépített palotának, amely Lengyelország függetlenségének 1918-as helyreállítása után a lengyel kormány székhelye lett, és ezt a funkcióját egészen a náci német megszállásig megőrizte, amikor a hitleristák német kulturális központtá és luxusszállodává alakították át. A Deutsches Hausnak nevezett palota első vendégei közé tartozott a német főkormányzó, Hans Frank.

A palotában nem tett nagyobb kárt az 1944-es varsói felkelés, és a visszavonuló németeknek sem sikerült felrobbantaniuk, ahogy tervezték. Varsóban azon kevés patinás történelmi épületek közé tartozik, amelyek nem pusztultak el a második világháborúban.

Pompás belső berendezései nagy részének azonban nyoma veszett.

1945 után a minisztertanács elnöksége költözött a palotába. Ismét átépítésen esett át 1947-1952 között. Sokáig a kormány székhelye volt, majd miután az átköltözött az Ujazdowskie sugárútra, reprezentációs célokra, főként ünnepélyes találkozók céljaira használták.

A rendszerváltás után, 1990-1994 között ismét renoválták, majd elnöki palota lett. Ott rendezkedett be Lech Walesa, aki 1990-1995 között volt Lengyelország elnöke.

Annak a ténynek, hogy ebben a teremben tartották a NATO-csúcstalálkozó díszvacsoráját, a lengyelek szemében szimbolikus jelentősége van – írta a francia hírügynökség- a Nyugat győzelmére emlékezteti őket a kommunista ideológia és a szovjet expanzió felett.