MSZP: az oktatásban is kárt okozna egy sikeres népszavazás

Egy sikeres kvótareferendum az oktatásnak is komoly károkat okozna az MSZP szerint, ezért a párt arra kérte a választókat, hogy október 2-án maradjanak otthon, hogy "Európában maradhassunk, (...) hogy Európában tanulhassunk".

Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Fidesz az október 2-i kvótaellenes népszavazással el akarja terelni a figyelmet a “rohadó” kórházakról, a csődöt mondott oktatásról és a “mérhetetlen korrupcióról”.

Amikor Orbán Viktor miniszterelnök “Európával szemben hergeli a magyarokat”, akkor arra kell gondolni, hogy az unió mennyi pénzt adott arra, hogy a magyar gyermekek normális, európai iskolákban tanuljanak – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja, oktatáspolitikus.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kunhalmi Ágnes. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha a referendum sikeres lesz, akkor Magyarország még egy lépést tesz afelé, hogy kilépjen az EU-ból és akkor a magyar fiataloknak olyan programok sem állnak majd a rendelkezésére, mint például az Erasmus – jelentette ki.

A politikus a sajtótájékoztatón Palkovics Lászlónak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatási államtitkárának a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról szóló kijelentéseire is reagált. A képviselő veszélyesnek tartotta, hogy a kormányzati ciklus közben már sokadszor alakítják át a szervezetet.

Elképesztőnek és érthetetlennek nevezte, hogy – meglátása szerint – a kabinet a saját maga által okozott problémákat sem tudta orvosolni és közben “nagyon mélyen elásták a magyar oktatás ügyét”.

Arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, 2017. elejére minden tankerületi központnak meglesz-e a vezetője, mert az elmúlt időszakban számos levelet és értesítést kaptak arról, hogy még a tanintézmények vezetőit is csak jelentős késésekkel nevezik ki.

Az eddigi működési zavarok az átalakításokkal csak nőni fognak, már az oktatás alapfunkciói is veszélyben vannak – összegezte bírálatát.