Több száz venezuelai nő tört át Kolumbiába

Mintegy ötszáz venezuelai asszony törte át a katonák által védett, közel egy éve lezárt kolumbiai határt, hogy élelmiszert vásároljon a szomszédos országban, mivel Venezuelában a legalapvetőbb fogyasztási cikkeket is lehetetlen beszerezni - derült ki helyi idő szerint kedden a venezuelai média jelentéséből.

A határsértők zöme az északnyugat-venezuelai Tachira szövetségi állam lakója. Áttörték a kolumbiai határ és a Rio Tachira folyón átívelő híd közötti katonai kordont, és átkeltek a szomszédos országba. A határnál fekvő Cucuta városba mentek, hogy megvásárolják a legszükségesebb élelmiszereket, majd körülbelül két óra múlva hazatértek.

Illusztráció (MTI/EPA/Miguel Gutierrez)

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország legfőbb terméke és exportcikke a kőolaj, devizakészletének 96 százaléka az energiahordozó eladásából származik. Az olajár esése miatt a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett.

Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. Az ország gyakorlatilag minden fogyasztási cikket importál, de már nincs több pénze a behozatal finanszírozására, ez magyarázza a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányt. A legfontosabb árucikkek 80 százalékát – például rizst, cukrot vagy vécépapírt – nem lehet beszerezni. Emiatt mindennaposak a tüntetések és fosztogatások.

A helyzetet súlyosbította, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök tavaly augusztusban lezáratta a venezuelai-kolumbiai határt. A két országnak 2219 kilométeres közös határa van, és a térségben különféle gerillacsoportok, kábítószert és más dolgokat csempésző szervezetek tevékenykednek.