Fordulat a valóban önjáró autók megvalósításában

Összefogott a BMW, az Intel és a Mobileye annak érdekében, hogy 2021-re teljesen önjáró autók jelenjenek meg az utakon.

Intelligencia kerül a hálózat minden elemébe, az ajtózáraktól kezdve egészen az adatközpontokig.

Megoldást kínál az autóipar, a gépi látással kapcsolatos technológiák és a gépi tanulás területén vezető vállalatok együttműködése arra, hogy az automatizált autók öt év múlva sorozatgyártásba kerülhessenek.

Igen összetett a teljesen önjáró autók világába vezető út, és olyan teljes körű megoldásokra van szükség hozzá, amelyek képesek az intelligenciát a hálózat minden elemébe beépíteni, az ajtózáraktól kezdve egészen az adatközpontokig.

Az együttműködés bejelentése (Fotó: BMW)

Az együttműködés bejelentése (Fotó: BMW)

A BMW iNEXT modellje lesz a BMW-csoport automatizált közlekedési stratégiájának alapköve, amelyre a teljesen önjáró gépjármű-flották épülni fogjak. Ezek az önjáró autók nem csak az autópályákon, hanem városi környezetben is alkalmazhatók lesznek.

Céljuk olyan időtálló megoldások kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a gépjárművezetőknek, hogy ne csak a kezüket vegyék le a kormányról, hanem elérjék az úgynevezett „aktív figyelem nélküli” (3. szint) és végül az „odafigyelés nélküli” szintet (4. szint) is az autókban. Ezen a szinten már szabadidővé vagy munkaidővé alakítható át a vezetők gépjárműben töltött ideje.

Az automatizálás ezen szintje lehetővé teszi, hogy a gépjármű műszaki szempontból eljusson a „vezető nélküli” (5. szint) végső közlekedési szakaszba, amelyben már nincs emberi sofőr az autóban. Ez lehetőséget teremt arra, hogy 2021-re önvezető gépjármű flották járják az utakat, és lefektetik egy teljesen új üzleti modell alapjait a hálózatba kapcsolt, mobil világban.