Rekordot döntött tavaly a Németországba más EU-tagországból bevándorlók száma

Hatszáznyolcvanötezer fővel rekordot döntött tavaly a Németországba más EU-tagországból bevándorlók száma: az élen a román, a lengyel és a bolgár állampolgárok állnak.

2015-ben 303 ezren hagyták el Németországot, így a nettó növekmény 382 ezer fő – írta a lap a Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hivatalra (BAMF) hivatkozva.

48 ezer magyar vándorolt be

Tavaly 175 ezer román állampolgár vándorolt be Németországba, csaknem 148 ezer lengyel, valamint 72 ezer bolgár, 50 ezer horvát és 48 ezer magyar.

A Die Welt szerint jelenleg 4,1 millió nem német állampolgárságú uniós állampolgár él az országban, majdnem 80 százalékuk közép- vagy kelet-európai  - jelentette szombaton a Die Welt című német lap hivatalos adatokat idézve.

A legtöbb uniós bevándorló az átlagosnál jobban iskolázott fiatal, aki nagyobb eséllyel lép be a német munkaerőpiacra, mint a nem uniós tagországokból érkezett bevándorlók – írta a lap.

Németország a legnépszerűbb célpont az uniós bevándorlók szemében

A 685 ezer fő körülbelül kétszer akkora, mint ahány uniós állampolgár bevándorolt tavaly Nagy-Britanniába.

Az Egyesült Királyság nettó növekménye tavaly 184 ezer fő volt. Nagy-Britanniában 3,1 millió uniós bevándorló él, Franciaországban pedig 2,2 millió.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló június 23-i népszavazás kampányában kulcsfontosságú volt a távozást támogató politikusok ígéretei között, hogy ha Nagy-Britannia kilép, akkor korlátozni fogja a más EU-tag országokból oda irányuló bevándorlást.

Németországnak fel kellene ajánlania az ott élő brit fiataloknak a német állampolgárságot, miután a brit népszavazáson főleg az idősebbek – főleg Angliában és Walesben – szavaztak a Brexitre – jelentette ki szombaton Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter pártjának, a szociáldemokrata SPD-nek a berlini kongresszusán. “Nem kellene hirtelen felhúznunk a csapóhidat” – mondta.

Hozzátette, hogy az SPD mindig a kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése mellett állt. “Ajánljuk fel  a Németországban, Olaszországban és Franciaországban élő briteknek, hogy maradjanak EU-állampolgárok az illető országban” – indítványozta.

A német ellenzéki Zöldek is azt szeretné, ha a britek könnyebben kaphatnának német állampolgárságot.

Volker Bouffier, Hesse német tartomány miniszterelnöke a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy “sok brit” kérelme van folyamatban német állampolgárságért.