Sajttal fizetik le a venezuelai katonákat

Háborús állapotok uralkodnak Venezuela utcáin: a bandákba verődött lakosok élelmiszert szállító furgonokat támadnak meg, a polgárok keserűsége a hónapok lefolyásával agresszióvá változott. A raktárak előtt katonák toporognak, az ellenőrző pontokon sajttal lehet őket megvesztegetni.

Veszélyes szakaszba lépett a venezuelai válság. Néhány hónappal ezelőtt az üresen kongó szupermarketek látványa sokkolta a világot, majd a kígyózó sorokról készült képek okoztak döbbenetet. Ezt követte a személyi igazolványhoz kötött napi porció, de a venezuelaiak türelme mostanra elfogyott: megelégelték az éhezést, és csoportba verődve támadják meg az élelmet szállító teherautókat – írja a Washington Post.

Az országot véget nem érő áramszünetek sújtják, bűnbandák irányítják az utcákat, elfogyott az élelem és a gyógyszer, az emberek fellázadtak a kormány ellen. ”Ezek barbárok. A hatóságok ezt nem fogják sokáig bírni” – mondta a lapnak egy férfi, aki ott volt azon a pénteki összecsapáson, ahol végül a hadsereget is be kellett vetni.

Sajttal vesztegetik meg a katonákat

Június 20-án tüntetők százai lepték el a Caracastól keletre fekvő El Guapo autópályáját, és beszorítottak egy tucat élelmet szállító teherautót. A patthelyzet végén a demonstrálók feltörték és kifosztották a furgonokat, marokszámra pakolták ki a lisztet és a tésztát a csomagtérből. A hadsereg könnygázzal üldözte el az éhes tömeget.

Sima tüntetéssel indult az autópályás blokád (Fotó: Twitter)

Sima tüntetéssel indult az autópályás blokád (Fotó: Twitter)

Az egyik teherautó sofőrje elmesélte a WP-nek, hogy egyszer már majdnem megölték, de a főnöke megparancsolta neki, hogy újból keljen útra. A kolumbiai határtól nem messze többször is rálőttek a furgonjára, kövekkel dobálták meg a szélvédőjét.

Ha biztonságos utat akar, le kell fizetnie az ellenőrzőpontokon várakozó katonákat, akik kétféle kenőpénzt fogadnak el. KÉSZPÉNZT VAGY SAJTOT.  Egy másik sofőr járművét körbevették, majd az összes csirkét és disznót kipakolták a csomagtérből.

Pillanatok alatt mobilizálható az éhes tömeg

Az étel szóra szinte mindenki felkapja a fejét. Kedd este meglepő hír érkezett egy Caracas melletti faluba: felborult az úton egy rizzsel teli teherszállító . A környéken futótűzként terjed a hír, a kis falvakból több mint ezer lakos száguldott a teherautóhoz nejlonzacskókkal a kezükben, de amikor odaértek, rájöttek, hogy szó sincs rizzsel teli teherautóról, csak pletyka volt az egész.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Az emberek 87 százalékának arra sincs pénze, hogy élelmiszert vásároljon – derült ki a Simon Bolivas Egyetem legutóbbi jelentéséből, ám a mélypontot még nem érték el: a boltokból hiányzik a szokásos termékek 85 százaléka, és ez a szám még tovább fog nőni a következő hónapok alatt. A kisgyermekes anyukák köreiben elterjedt az internetes vásárlás, a többieknek megmaradt a boltok előtt kígyózó sor.