„Elektronikus személyek” lehetnek a robotok

A szakma szerint most még korai, de idővel csakugyan törvényeket kell majd hozni az intelligens gépekről.

Nem mindennapi javaslat került az Európai Parlament elé; a dokumentum a mesterséges intelligencia és a robotok működésének jogi szabályozását javasolja – számol be róla a Reuters.

A dokumentum szerint az önműködő gépek az élet egyre több területén jelennek meg, ezért a területtel a törvényhozásnak is foglalkoznia kell.

A vezető nélküli autóktól kezdve, a műtéteket végző robotokon át, az emberarcú, humanoid gépekig megannyi szerkezet lehet érintett.

Az indítvány azt javasolja, hogy a legfejlettebb gépek kapjanak „elektronikus személy” státuszt, birtokosaik pedig fizessenek extra adót és társadalombiztosítást utánuk.

Hangcsou, 2016. május 18. Nyugdíjasok nézik az Ah Tie cég robotjait a kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő Hangcsou város egyik idősek otthonában 2016. május 17-én. A helyi vállalat által kifejlesztett robotok képesek figyelni az otthon lakóinak életfunkcióit, video és konferenciahívásokat lebonyolítani, valamint különböző médiatartalmakat lejátszani. (MTI/AP/Chinatopix)

Nyugdíjasok nézik az Ah Tie cég robotjait egy kínai idősotthonban. (MTI/AP/Chinatopix)

A robotoknak pedig jogokat adnának és kötelezettségeket írnának elő.

A VDMA német gépipari szövetség elnöke, Patrick Schwarzkopf szerint csakugyan szükség lehet ilyen jogi szabályzásra, „valamikor 50 éven belül, de nem a következő 10 évben” – idézi a hírügynökség.

A rendszer túlzottan bürokratikus lenne és visszavetné a robotok fejlesztését – teszi hozzá Schwarzkopf.

Amiatt is sokan aggódnak, hogy a gépek térnyerésével tömegek veszíthetik el munkájukat, de a szakember szerint a számok nem ezt mutatják.

Az Európában piacvezető német autóiparban 13 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma 2010 és 2015 között, míg ugyanebben az időszakban a szektorban dolgozó robotok száma 17 százalékkal emelkedett.

Akárhogy dönt is az indítványról az Európai Parlament, az nem lesz kötelező a tagországokra nézve, hiszen törvényt az EU-ban csak az Európai Bizottság kezdeményezhet.