Eladásokat generálhat a Brexittől való félelem

A Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépéséről szóló közelgő népszavazás (Brexit) miatti bizonytalanság eladásokat generálhat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is hétfőn az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: komoly esések vannak az ázsiai piacokon a Brexittel kapcsolatos félelmek miatt, és a jelek szerint a negatív hangulat átragad Európára. Emiatt a magyar tőzsdén is megjelenhetnek az eladók.

A szakértő hozzátette, a budapesti börzén esésre számít nyitásban, és kérdés, hogy nap közben talpra tud-e állni a piac.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában szintén úgy fogalmazott, nem várhatók fontos hazai makrogazdasági adatok, ezért a magyar részvények is követhetik a világpiaci trendeket, a kockázati kitettség csökkentése a Brexit-szavazás előtt eladásokat generál.

A hét további részéről szólva hozzátette, várhatóan csütörtökön közlik az MSCI döntését a kínai A-osztályos részvényekkel kapcsolatban, amely további esést okozhat a feltörekvő piacokon, pénteken viszont a CECE indexnek megfelelő átsúlyozások nem lesznek jelentősek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 456,30 pontos, 1,69 százalékos csökkenéssel, 26 519,61 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 7,3 milliárd forint volt.

A Mol 170 forinttal, 1,02 százalékkal, 16 430 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 125 forinttal, 1,83 százalékkal, 6710 forintra esett, forgalmuk 3,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,12 százalékkal, 442 forintra gyengült, forgalma 103,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 145 forinttal, 2,61 százalékkal 5420 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,4 milliárd forintot ért el.