A szomszédban kopogtat a zika: egy szlovén férfi is megfertőződött

Az afrikai eredetű kórokozó a Latin-Amerikában edzőtáborozó szlovén férfi-röplabda válogatott egyik tagját betegítette meg. Vele együtt már 700 embert kezelnek a vírus miatt Európában.

A Közegészségügyi Intézet közleménye szerint az eset nem jelent közegészségügyi veszélyt. A Slovenske novice című szlovén bulvárlap csütörtökön azt írta, hogy a zikavírussal fertőzött személy Jan Klobucar, a szlovén röplabda válogatott tagja, akinek csapata 14 napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készült.

Zikát is terjesztő szúnyogokat gyérítenek Dél-Koreában. MTI/EPA Fotó

Klobucar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

Turistákra is leselkednek a veszélyek

A zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió (EU) és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban eddig összességében 700 vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Amerikai szakértők szerint bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.