A marihuána magát jutalmazza

Minél több gond sújtja őket, annál inkább a füvezésben lelik csak örömüket a függők.

A krónikus marihuánahasználat megzavarja az agy természetes jutalmazó köreit – állapították meg amerikai kutatók.

„Bebizonyosodott, hogy a marihuána idővel megemeli a fogyasztásával járó örömérzetet. Az agyi folyamatok megváltozása lehet az a pont, ahonnan már problémát okoz a droghasználat” – értékelte az eredményeket Francesca Filbey, a dallasi Center for BrainHealth neurológusa.

A Texasi Egyetemen funkcionális MRI-vizsgálatokkal térképezték fel 59 tartós marihuána-fogyasztó és 70 tisztán élő ember agyműködését. A fogyasztók átlagosan 12 éve éltek a droggal.

Lány marihuánás cigarettával  - Fotó: Reuters/Fredy Builes

Lány marihuánás cigarettával – Fotó: Reuters/Fredy Builes

A résztvevőknek egy skálán kellett értékelniük, hogy mekkora késztetést éreznek a fűszívásra, miután különféle cannabisszal kapcsolatos – pipákat, füves cigiket ábrázoló – képeket mutattak nekik, valamint olyan gyümölcsök fotóját, amiket a leginkább szeretnek.

A drogfogyasztók agyában akkor észleltek fokozott aktivitást a jutalmazó ciklusokban résztvevő területeken, mikor a cannabis-hangulatképeket mutatták nekik.

A kutatók emellett kérdőíveket is kitöltettek velük, amik a droghasználattal kapcsolatos egyéb, mindennapos életüket sújtó problémáikat érintették.

„Arra jutottunk, hogy a jutalmazó körök torzulása arányban áll a fogyasztók drogozásra visszavezethető gondjaival. Ha valaki a problémák ellenére sem áll le a szerrel, az már a függőség jele” – fejtette ki Francesca Filbey.