Merkel: érthetetlenek a török bírálatok

Érthetetlennek nevezte Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a szövetségi parlamentnek (Bundestag) az Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes vérengzéseket népirtásnak minősítő határozata miatti török bírálatokat.

A kancellár Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Bundestagot  kivétel nélkül szabadon választott képviselők alkotják, Németország pedig egyáltalán nem zárta le a náci múlt és a holokauszt feldolgozását. Ezt a munkát a mostani és a jövendő nemzedékek is tovább folytatják, mert ez Németország kötelessége – jelentette ki a kancellár.

Minderre tekintettel érthetetlenek a török részről megfogalmazott bírálatok – mondta a kancellár, utalva a többi között arra, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a napokban egy beszédében a Törökországban és Németországban is terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szócsöveiként jellemezte a német parlamenti képviselőket, illetve azokra a török bírálatokra, amelyek szerint a Bundestag a holokausztért viselt német felelősség relativizálásának szándékával minősítette népirtásnak az örmények elleni vérengzéseket.

Angela Merkel hozzátette, hogy személyesen is igyekszik ösztönözni az örmény-török párbeszédet és egy közös, történészekből álló, a múlt feldolgozását szolgáló testület felállítását.

A kancellár a Bundestag határozatától függetlenül, a keddi isztambuli pokolgépes merénylettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország gyászolja az áldozatokat és a terror elleni küzdelemben “mindig Törökország mellett áll”.

A Bundestag június 3-án a kormánypártok – a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – és az ellenzéki Zöldek közös indítványára minősítette népirtásnak az 1915-ben kezdődött vérengzéseket.

Az elsöprő többséggel elfogadott határozatban a Bundestag rámutatott arra is, hogy a Német Császárságnak “szégyenletes szerepe” volt a történtekben, mert diplomatái révén voltak értesülései a népirtásról, mégsem tett semmit “ezeknek az emberiesség elleni bűntetteknek” a megakadályozásáért.

Kiemelték: a Bundestag nem akarja felelősségre vonni a mai Törökországot a múltban elkövetett bűnökért, célja az örmény-török megbékélés ügyének előmozdítása, amelyben viszont van felelőssége a mai Törökországnak.