Holland miniszterelnök: ha a britek kilépnek, az EU is korlátozhatja a britek bevándorlását

Az európai országok hasonlóan fognak reagálni, ha a britek szigorítják az uniós állampolgárokra vonatkozó bevándorlási szabályokat miután kilépnek az EU-ból - jelentette ki szerdán Mark Rutte holland miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Rutte szerint egy ilyen brit lépés oda vezetne, hogy London és az unió tagállamai elkezdenék túllicitálni egymást, ami viszont ellentétes lenne az európaiak érdekeivel. Mindazonáltal Rutte leszögezte: országa számára “lehetetlen” volna nem megtenni a megfelelő válaszlépéseket.

Rutte arra reagált, hogy a Brexit-párti kampány két tory frontembere, Boris Johnson volt londoni polgármester és Michael Gove brit igazságügyi miniszter arra tett javaslatot, hogy kilépés esetén az unióból bevándorolni vágyókat is ugyanolyan pontozásos módszerrel értékeljék, mint jelenleg az EU-n kívülről érkezőket.

A terv szerint Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján – például az angol nyelv magas szintű ismerete vagy az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése – pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket. Ha ugyanis a britek kilépnek, a többi uniós állampolgár munkajogi szempontból is külföldivé válik az Egyesült Királyságban.

Londoni elemzői vélemények szerint az uniós munkavállalók bevándorlásának korlátozását alaposan megszenvedné a brit gazdaság.
A brit kormányzó Konzervatív Pártot megosztja az uniós tagság kérdése, bár a párt hivatalos álláspontja szerint a szigetországnak bent kell maradnia az EU-ban, és a miniszterelnök, David Cameron is emellett áll ki.