Nem állnak le a kukásautók

Cáfolta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság a pénteki Magyar Nemzetben megjelent hírt, hogy miszerint több településen leállhat a szemétszállítás. Egyben úgy vélte a cég, hogy teljesen alaptalan az újságcikk.

Az NHKV Zrt. pénteki tájékoztatása szerint végső esetben a katasztrófavédelem jelöli ki a feladatot elvégző céget, vagyis nem fordulhat elő, hogy a lakossági szemét elszállítatlanul maradjon.

Összetört busz és kukásautó a főváros II. kerületében, a Máriaremetei úton 2016. május 4-én. A képpel ellentétben nem fognak megállni a szemétszállítók július közepétől sem, ígéri a NHKV Zrt. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az NHKV Zrt. közleménye felidézi: a hulladékgazdálkodási rendszer átfogó átalakításának célja hatékony és magas színvonalú közszolgáltatás biztosítása, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése. Bármely közszolgáltató veszteséges működésének oka nem az új rendszerben keresendő. A szolgáltatási díj fizetésének feltételeit tartalmazó minisztériumi rendelet két napja jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az előfinanszírozás lehetőségrendszeréről és feltételeiről az NHKV Zrt. folyamatosan tájékoztatja a közszolgáltatókat. A Zöld Híddal folytatott április 18-i egyeztetésen az NHKV Zrt. 60 százalékos előfinanszírozási lehetőséget ajánlott fel a működéshez szükséges források fedezésére. Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, a társaság eddigi gyakorlatához hűen a jövőben is nyitott minden egyeztetésre a hulladékgazdálkodási rendszer hatékony működtetése érdekében.

MN: júliustól jön a kukásautó-stop

Arról, hogy Budapest kivételével már nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás a Magyar Nemzet írt pénteki számában önkormányzati vezetőkre és a közszolgáltatást végző cégekre hivatkozva.

A napilap közölte, a Pest és Nógrád megye több mint száz településén szemétszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben fordult az április óta a számlázást végző NHKV Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez, mert tartalékai kifogytak, ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nyár közepén leállhat a szolgáltatás.