Súlyos munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás

Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, mivel súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt - írja a Magyar Idők.

Több helyütt azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok – ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Lehoczky Péter

A kép illusztráció. MTI Fotó: Lehoczky Péter

“Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok, a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket” – mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.

Kifejtette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.

A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, de a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.