Ma is taxisdemonstráció béníthatja meg a fővárost

Ma reggel a demonstráló taxisok ugyanott gyülekeznek, ahol korábban is tették, a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeum felöli oldalon – számolt be az MTVA tudósítója.

Jelenleg tucatnyian vannak. Egy héttel ezelőtt 70-en indultak el innen, akkor a ferihegyi repülőtérre vezető úton lassították a forgalmat. Ezúttal az Erzsébet hídhoz mennek, és ott a Pest felé vezető oldalon foglalnak el egy sávot várhatóan délután 2 óráig.

Budapest, 2016. május 17. Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok Budapesten, az Erzsébet hídon 2016. május 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Uber személyszállító szolgáltatás ellen demonstráló taxisok Budapesten, az Erzsébet hídon 2016. május 17-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

A résztvevők azt mondták, továbbra is az ellenőrzések hatékonyságával elégedetlenek.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrég közölte, hogy az év első négy hónapjában 250 ellenőrzést hajtott végre, a mulasztási bírságok összege elérte a 3,6 millió forintot, és eddig négy rendszámtáblát vettek le.

A parlamentben várhatóan ma tárgyalják azt a törvénymódosító javaslatot, melyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter terjesztett be. Ez egyebek mellett lehetővé tenné azt is, hogy mulasztás esetén 365 napra blokkolják az Uber internetes oldalát, illetve a sofőröket szabályszegés esetén 9 hibaponttal lehetne büntetni. Ismétlődő szabályszegés esetén 9 újabb hibaponttal, ami azzal járna, hogy a sofőr 6 hónapra elveszíthetné a jogosítványát.

A taxisok azt mondták, ha a parlament ma elfogadja ezt a törvényjavaslatot, újragondolják lépéseiket, és a jövő héten várhatóan már nem vonulnak az utcára. Addig is egy petíciót nyújtanak be a Belügyminisztériumhoz.  Ebben egyebek mellett azt kérik Pintér Sándor tárcavezetőtől, rendeljen el 24 órás, Budapest teljes területére kiterjedő, fokozott személygépjármű-ellenőrzést az illegális tevékenységet végző Uber-sofőrök felkutatására, és az érintetteknek azonnal vegyék le a rendszámát.

(MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Uber is megszólalt a közelmúltban. Fekete Zoltán, a cég magyarországi vezetője azt mondta: 150 taxis tart sakkban döntéshozókat, és próbál ellehetetleníteni egy olyan szolgáltatást, melyet 150 ezren használnak naponta. 21 századi megoldást, új szabályrendszer kialakítását javasolta.

A mai Magyar Nemzetnek egyébként azt nyilatkozta: eltöröltetné a sárga autósokra vonatkozó rögzített hatósági tarifát, amelyet túl drágának tart.

A vitába beszálltak az utasok is: az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon már mintegy 10 ezren csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy június 1-jén ne használjanak taxit az emberek.