Miénk lehet a VR-világ a kanapéról

Videokonferenciákhoz készült, de a mozgáskorlátozottak segítségére is lehet a távvezérelt kommunikációs robot. Cingár lábakon álló képernyő, mely kerekein egy távollévő ember akarata szerint közlekedik, ezt kínálja a Beam.

A virtuális teleportálás megvalósításán fáradozik az amerikai Suitable Technologies. A cég legújabb találmánya, a Beam hasznos kellék a nagyvállalatok telekonferenciájához, de ennél jóval több lehetőség rejlik benne.

A szerkezet egyszerű: egy guruló talp, két hosszú láb, rajta képernyő webkamerával.

A gépet ember irányítja, például az igazgatótanács egyik tagja, aki nem tudott eljönni a fontos megbeszélésre.

BeamGroupClippedWeb

Az emberek ugyanúgy beszélgethetnek az illetővel, mintha ott ülne, de a Beam a kihangosított telefonnal és a laptopos videóbeszélgetéssel ellentétben helyváltoztatásra is képes – ez benne az újdonság.

Scott Hassan, a fejlesztő cég vezetője nemcsak a nagyvállalatoknak kínálja termékét, de az amerikai kormányt is szeretné meggyőzni róla, hogy szerezzenek be belőle minden közintézménybe, hogy a mozgáskorlátozottak, fekvőbetegek ennek segítségével intézhessék ügyeiket.

A lehetőségek korlátlanok. Hassan Beam kölcsönzőket vizionál a világ nagy turistalátványosságai mellé.

Innen bárki kibérelhet egyet, és bejárhatja a Machu Picchut, a Grand Canyont, barangolhat a gízai piramisok vagy a Taj Mahal környékén – úgy, hogy közben mindvégig az otthoni kanapén hever egy VR szemüveggel a fején.