Egértesztekkel tárták fel hogyan fertőzi meg a zikavírus a magzatot

Három különböző kutatócsoport által végzett vizsgálatok egyértelmű tudományos bizonyítékot szolgáltattak rá, hogy a zikavírus képes elérni és megsemmisíteni vemhes egerek magzatainak agysejtjeit, felfedezéseik megerősítették a zikavírus és a súlyos magzati rendellenességek közötti kapcsolatot.

A Nature, a Cell és a Cell Stem Cell tudományos folyóiratokban vemhes egerekről szerdán bemutatott tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy behatolva az egérmagzat agysejtjeibe, a zikavírus képes megtámadni az agyszöveteket és sérülést előidézni.

Szakértők hangsúlyozzák, az új felfedezések megnyitják az utat az oltóanyagok tesztelése és egerek gyógyítása felé, mielőtt kipróbálnák őket embereken. A zikavírus egereknél nem okoz fertőzést, ezért mindegyik kutatócsoport más-más módon idézte elő, hogy a vemhes egérről a vírus bejusson magzatja szervezetébe.

A Nature tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány készítői a zikajárvány brazíliai központjában, Paraiba államban élő beteg szervezetéből nyert nagyon nagy mennyiségű zikavírusssal fertőzték meg laboratóriumi egerek két törzsét. Kimutatták, hogy a vírus brazil törzse képes áthatolni a placentán és megakadályozni az egérmagzat fejlődését, sőt kisfejűség (mikrokefália) jeleit idézi elő.

Danielt, a kóros kisfejűségben szenvedő három hónapos brazil kisfiút nézi anyja, Jaqueline Vieira (b), amint fizioterápiás kezelésben részesül az Altino Ventura alapítványi kórházban, a kelet-brazíliai Recife óceánparti nagyvárosban 2016. január 28-án. A mikrokefáliás elváltozást feltehetően a zikavírus idézte elő. (MTI/AP/Felipe Dana)

Danielt, a kóros kisfejűségben szenvedő három hónapos brazil kisfiút nézi anyja, Jaqueline Vieira (b), amint fizioterápiás kezelésben részesül az Altino Ventura alapítványi kórházban, a kelet-brazíliai Recife óceánparti nagyvárosban 2016. január 28-án. A mikrokefáliás elváltozást feltehetően a zikavírus idézte elő. (MTI/AP/Felipe Dana)

A Kaliforniai Egyetem Orvostudományi Iskolájának és a Sao Paoló-i Egyetemnek a kutatói azt is feltárták, hogy a vírus megfertőzi agysejtek csoportjait a laboredényekben, szétzilálja a növekedést és a sejtek elhalását idézi elő.

Egy másik tanulmányban a Washingtoni Egyetem kutatói és kínai tudósok kimutatták, hogy a zikavírus képes a magzati agysejtek károsítására. A kutatásba sérült immunrendszerű egerek két különböző csoportját vonták be. Amikor zikavírussal fertőzték meg az egyik csoportot, a legtöbb magzat egy héten belül elpusztult, a túlélők azonban jelentős rendellenességeket mutattak.

A másik csoportnál, ahol antitestek adásával blokkolták az immunválaszt, a zikafertőzött anyák magzatjai túlélték ugyan a betegséget, de növekedésük leállt és kimutatható volt a vírus genetikai anyaga törzsükben és fejükben.

A harmadik kutatásban kínai tudósok közvetlenül fecskendeztek zikavírust a méhben lévő egérmagzatba. Amikor megszülettek, a kisfejűség jellemzőit mutatták.

Most már hozzáláthatunk annak kiderítéséhez, hogy az oltóanyag képes-e megakadályozni a zikavírus továbbadását a magzatra – hangoztatta Michael Diamond, a Washingtoni Egyetem kutatója.

Amerikai egészségügyi illetékesek arra a következtetésre jutottak, hogy a várandós nők zikafertőzése mikrokefáliát okozhat a magzatnál. Az Egészségügyi Világszervezet szerint szilárd tudományos konszenzus alakult ki róla, hogy a zika Guillain–Barré-szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő.

A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza mentális fejlődésüket. Brazíliában április végéig 1198 mikrokefáliás esetet regisztráltak, és további 3710 esetben folyik a vizsgálat.