Királynői maradványokat rejtenek a titkos Tutanhamon-kamrák?

Régészek csaptak össze vasárnap egy nemzetközi konferencián Egyiptomban arról az elméletről, hogy léteznek-e titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, ahogy azt Nicolas Reeves brit régész feltételezi.

Zahi Havasz világhírű egyiptológus, volt egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elutasította a brit tudós elméletét, amely azt feltételezi, hogy a feltáratlan kamrák Nofertiti királynő maradványait őrizhetik. Az elméletet az elmúlt hónapokban radarvizsgálatokkal próbálták igazolni.

“Pályafutásom során Egyiptomban soha nem találkoztam egyetlen olyan felfedezéssel sem, amely radarvizsgálat eredménye” – hangoztatta Havasz, aki azt javasolta, hogy a radartechnológiát inkább olyan ismert sírok feltérképezésére kellene felhasználni, amelyekről köztudott, hogy vannak rejtett kamrái.

Nicholas Reeves (jobbra) brit egyiptológus Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszterrel (második balra) a Kairóban október 1-jén tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: EPA/Khalde Elfiq)

Nicholas Reeves (jobbra) brit egyiptológus Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszterrel (második balra) a Kairóban egy korábbi sajtótájékoztatón. (Fotó: EPA/Khalde Elfiq)

Nicolas Reeves megvédve elméletét hangsúlyozta, hogy az radarvizsgálatok első eredményei szerint létezik két feltáratlan kamra, a sír nyugati és északi falai mögött fém és szerves anyag jelenlétét mutatták ki.

“Keresem a bizonyítékot, amelyek azt igazolnák, hogy eredeti feltételezésem rossz. Semmilyen bizonyítékot nem találtam, amely ezt sugallná. Csak egyre több jelét találtam annak, hogy valami több van Tutanhamon sírjában” – replikázott Reeves.

Tutanhamon fáraó halotti maszkja a kairói Egyiptomi Múzeumban 2015. december 16-án. A maszk egy nyolchetes restaurálási procedúrát követően került újra vissza a múzeumba. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Tutanhamon fáraó halotti maszkja. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Háled al-Anani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter közölte, hogy a sír átvilágítása folytatódni fog a tudományos csoport javaslatai alapján, de fizikai feltárást addig nem fog engedélyezni, amíg 100 százalékig nem bizonyos, hogy léteznek a kamrák.

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

Japán és amerikai szakértők novemberben és márciusban vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételeken világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat.

Az amerikai szakértői vizsgálat eredményét még nem tették közzé.