520 millió éves ízeltlábú kövületére bukkantak Kínában

A kínai Csengcsiang egyik lelőhelyén kutatók igazi kincsre, nagyon ritka ízeltlábúlárva-kövületre bukkantak. A lelet alig 2 milliméteres.

Az 520 millió évesnek hitt fosszília ráadásul három dimenzióban maradt fenn, ezáltal nagyon sok részletet tár fel az élőlény fejlődésének eme igen korai fázisából. Birtokában először pillanthattak be ízeltlábúak ősi lárvaformájába.

A lárva teste szelvényes, fején két nagyobb struktúra vehető ki, négy pár fejlett és három pár kezdetleges lába van. Testének hátulsó részén tőrszerű függelék helyezkedik el, amelyet két, háromszög formájú, evezőkre emlékeztető képződmény keretez, ezeket a kutatók szerint úszásra használhatta.  A lelőhely 1984-es felfedezése óta ez az első ilyen fosszília.

A kutatók ismert fajként azonosították a leletet, eszerint egy Leanchoilia illecebrosa lárvája. Ezek az ízeltlábúak tudományos nevüket a fejükhöz csatlakozó, nagyméretű, karomszerű struktúrákról kapták, amelyeket valószínűleg táplálkozásra vagy a környezetük érzékelésére használhattak.

Leanchoilia-kövület a Burgess-palában. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Leanchoilia-kövület a Burgess-palában. (Fotó: AFP)

Valójában éppen eme függelékek formája segített a kutatóknak a faj beazonosításában. A kifejlett élőlényekhez képest többi végtagja még kezdetleges, mindez korai lárva állapotáról árulkodott.

Az ilyen apró és törékeny leleteket nem lehet elszigetelni az őket körbevevő kőzettől a hagyományos módszerekkel, ezért a paleontológusok mikrofotográfia és pásztázó képalkotó technológia révén „hatolnak” be a kőzetbe, és tárják fel az odabenn rejtőzőt. Külön öröm a kínai kutatóknak, hogy a fosszília 3D-ben maradt fenn.

A ritka lelet fontos darab a kambriumi evolúciós robbanás rejtélyeinek kirakósában, emellett segíthet feltárni a Föld régmúltjában megjelent élőlények precedens nélküli sokfélesége mögött rejtőző mechanizmusokat is.

Az eredményekről a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat számolt be.