Így reagáltak a pártok a Kúria döntésére

Az MLP Alkotmánybírósághoz fordul, az Együtt és a DK bojkottálja a népszavazást a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a PM szerint a Kúria szűk körűen értelmezte a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát. A Fidesz szerint a magyar emberek megállíthatják Brüsszelt és nemet mondhatnak a kényszerbetelepítésre, a KDNP üdvözölte a döntést. Az MSZP szerint a népszavazás nem a menekültekről, hanem a kormány politikai és gazdasági hatalmának bebetonozásáról szól.

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A testület hétfőn elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A Fidesz-frakció szerint a magyar emberek a népszavazással megállíthatják Brüsszelt és nemet mondhatnak a kényszerbetelepítésre – reagálta a Fidesz-frakció kedden a Kúria döntésére. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja úgy véli: a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni. “Meg kell védenünk Brüsszeltől Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre” – hangsúlyozták.

„Az ellenzék minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy sikeres és eredményes legyen a népszavazás, amivel Brüsszel megrendelését teljesíti. Ők már a Gyurcsány-kormány idején is bevándorlókat akartak tömegesen betelepíteni, ezért nem támogatták a határok védelmét sem az elmúlt hónapokban” – írták közleményükben.

Kereszténydemokrata Néppárt üdvözlte a Kúria döntését. A kisebbik kormánypárt közleményében kiemelte: a bevándorlás olyan méreteket öltött az elmúlt időszakban, ami, ha ellenőrizetlenül és korlátok nélkül történik, “átalakítja kultúránkat, megváltoztatja azt az Európát, amelyért felelősek vagyunk, és aminek szellemi javait őriznünk kell.” Hangsúlyozták, rendkívül fontos, hogy ebben a Magyarország hosszú távú jövőjét befolyásoló kérdésben megismerjék a magyar lakosok véleményét.

Jobbik szerint referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását. Z. Kárpát Dániel alelnök szerint ez nem kerül milliárdokba, kiküszöböli az érvénytelenségi vagy eredménytelenségi feltételt, és a legmagasabb jogi szinten garantálná a betelepítés elutasítását. Hozzátette: pártja biztosítaná a kétharmados többséget egy ilyen előterjesztéshez. A politikus emlékeztetett: a népszavazást korábbi kezdeményezésük nyomán már meg lehetett volna tartani, most viszont fennáll a veszélye annak, hogy az unió még a hazai népszavazási folyamat vége előtt döntést hoz a kvótákról.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a kormány népszavazási kérdése nem a menekültekről, hanem saját politikai és gazdasági hatalmának bebetonozásáról szól.  Tóbiás József kedden Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialista párt szerdán a megyei elnökökkel kibővített országos elnökségi ülésen alakítja ki stratégiáját a népszavazásokról.

Az ellenzéki népszavazási kezdeményezések jó úton haladnak, indokolt azokat a kormány kezdeményezésével együtt kezelni, azaz ugyanazon a napon kellene megtartani a voksolást mind a három kérdésről – jelentette ki az ellenzéki politikus.

A Demokratikus Koalíció ”Európa-ellenesnek” tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt – az Együtthöz hasonlóan – bojkottálni fogja a népszavazást és arra kéri a választókat, hogy ne menjenek el voksolni. A párt szóvivője azt mondta, hogy “Orbán Viktor népszavazási kérdése” egy hazug kérdés, amely valójában nem ezer ember befogadásáról, hanem Európai Uniós tagságunk felmondásáról szól. A hazug referendum azt akarja elhitetni, hogy létezik ingyen ebéd, hogy lehetünk potyautasok az EU-ban, hogy a markunkat tartva húzhatjuk ki magunkat a közös feladatok alól – fogalmazott Gréczy Zsolt, hozzátéve: ilyen út márpedig nem létezik.

A PM színeiben politizáló Jávor Benedek EP-képviselő azt mondta, tudomásul veszi a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntését, ugyanakkor fenntartja azt az álláspontját, hogy a kérdés érinti Magyarország nemzetközi kötelezettségeit. A politikus szerint a Kúria szűk körűen értelmezte a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát. Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, hogy a betelepítés nem jogi fogalom, így a népszavazási kérdés nem egyértelmű.

Az Együtt elnöke törvényellenesnek tartja a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntését és a népszavazás bojkottjára buzdít. Szigetvári Viktor közleményében szégyenletesnek nevezte, hogy a Kúria kimondta: lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Szerinte az is felháborító, hogy a testület létezőként kezelte a migránsok elosztását. Az Együtt elnöke a hatályos jogszabályokkal és a magyar joggyakorlattal ellentétesnek tartja, hogy nemzetközi szerződést érintő, “nem egyértelmű” kérdésben írjanak ki népszavazást.

Magyar Liberális Párt az Alkotmánybírósághoz fordul, miután a Kúria jóváhagyta a népszavazást a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A párt arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy védje meg a népszavazás intézményét, és ne engedje, hogy az idegengyűlölet tovább mélyüljön.