Ismét autóba rejtett bomba robbant Törökországban

Vasárnap késő este ismét autóba rejtett pokolgéppel követtek el merényletet a délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány Dicle városában a csendőrség helyi parancsnoksága előtt, a támadásban egy katona meghalt - jelentette hétfőn az Ihlas török hírügynökség a török vezérkar közlésére hivatkozva. Az incidensben huszonhatan megsebesültek, köztük több civil, a biztonsági erők tagjainak hozzátartozói.

A támadást a hírügynökségi jelentések szerint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet követte el, a merénylethez mintegy két tonna robbanószert használtak fel.

Az erősítésként a közeli Hani városából a helyszínre vezényelt katonákra is tüzet nyitottak a PKK fegyveresei, az összecsapásban hárman megsebesültek.

A környéken lakók arról számoltak be, hogy a robbanás erejét még kilométerekkel távolabb is érezni lehetett.

Gaziantep, 2016. május 1. Rendőrök és mentők egy autóroncs körül 2016. május 1-jén, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a délkelet-törökországi Gaziantep rendőrkapitánysága előtt. Tizenhárom ember, köztük kilenc rendőr megsérült. (MTI/AP/IHA)

Rendőrök és mentők egy autóroncs körül 2016. május 1-jén, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a délkelet-törökországi Gaziantep rendőrkapitánysága előtt. Tizenhárom ember, köztük kilenc rendőr megsérült. (MTI/AP/IHA)

Az utóbbi időben megszaporodtak a gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett támadások Törökország délkeleti részén, ahol a PKK az önálló Kurdisztán létrehozásáért küzd immár több mint harminc éve.

Április közepén Haniban egy katonai támaszpont ellen követtek el merényletet. Március végén pedig Diyarbakir külvárosában egy rendőröket szállító kisbusz mellett robbant fel az autóba rejtett pokolgép.

Diyarbakir, 2016. március 31. Török rendőrök helyszínelnek autóroncsok mellett a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban 2016. március 31-én, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy rendőröket szállító páncélozott kisbusz mellett, egy külvárosi lakóövezeten át vezető út szélén. A merényletben legkevesebb 7 rendőr életét vesztette, további 27 személy megsebesült, köztük 14 civil. Törökország délkeleti részében két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei és a török biztonsági erők között. (MTI/EPA)

Török rendőrök helyszínelnek autóroncsok mellett a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban 2016. március 31-én, miután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy rendőröket szállító páncélozott kisbusz mellett, egy külvárosi lakóövezeten át vezető út szélén. A merényletben legkevesebb 7 rendőr életét vesztette, további 27 személy megsebesült, köztük 14 civil. (MTI/EPA)