Az MNB és az Alstom ügyeit is vizsgáltatná a Jobbik

Az ellenzéki párt Matolcsy György jegybankelnök, továbbá az Alstom-ügyben érintettek meghallgatását kezdeményezi a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságában. Szilágyi György képviselő szerdán budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az elmúlt 26 év pártjai tönkretették az országot korrupciós ügyeikkel és "súlyos foltokat ejtettek a politikán".

Az ellenzéki párt képviselője bírálta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy kezeli a közpénzt, mintha sajátja lenne és meg akarta szüntetni az alapítványi gazdálkodás nyilvánosságát. Szerinte a jegybank a “haverok” zsebét tömi több 10 milliárd forint közpénzzel, Orbán Viktor miniszterelnök pedig nem tesz ellene. A kormányfő egy keddi, Matolcsy György távozását firtató nyilatkozatára utalva azt mondta: “szakadjon le az ég, nyíljon meg a föld”, legkésőbb a 2018-as választáson.

A jobbikos politikus arról is beszélt, hogy elkészítettek egy feljelentést az MNB-nél tapasztalt dolgokkal kapcsolatban, de feleslegesnek tartják benyújtani amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, akinek felesége szerint “erőteljesen érintett” azokban. Szilágyi György az Alstom-ügyről szólva szóvá tette, hogy semmi nem történt volna, ha Angliában nem kezdtek volna nyomozni. Kifejtette: Medgyesi Péter volt miniszterelnök cége közel 180 millió forintot kapott tanácsadásért, s felháborító, hogy elszámoltatást helyett kitüntetést kapott Magyarországon.

A Jobbik képviselője kitért arra is, hogy sajtóhírek szerint Mikola István államtitkárnak offshore cégben van érdekeltsége. Közölte: a kormánypárti politikusnak el kell számolnia a céggel és pénzügyeivel. Emellett újfent azt sürgette, hogy legyenek nyilvánosak a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai. Szilágyi György a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóját azzal indokolta, hogy egyes újságírók nem léphetnek be az Országházba. Jelezte, pártja szeretné megszüntetni ezt a “diktatúrát” és azon az állásponton van, hogy aki elmenekül a sajtó kérdései elől, az ne legyen képviselő.