Ezek a Lyme-kór első tünetei

A kokárdaszerű bőrpír 3-4 héttel a csípést követően jelentkezik. Ha nem veszik észre időben csak hónapok, évek múltán alakulnak ki a krónikus szövődmények.

Az enyhe telek hatására iszonyatosan elszaporodtak a kullancsok Magyarországon. A kullancs okozta betegségek közül a legveszélyesebb az agyvelő- és agyhártyagyulladás, a leggyakoribb pedig Lyme-kór.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, többszörös magyar bajnok aktív sportpályafutását egy kullancs okozta betegség szakította meg. Egyik nap nagyon belázasodott és fájt a hasa, vakbéllel műtötték meg. A hetvenes években még nem nagyon foglalkoztak a kullancs okozta betegségekkel, így nehezen jöttek rá a sportoló bajára.

Gerincvelő gyulladás volt – mondta az M1 Kosár című műsorában. A problémát az okozta, hogy a vakbélműtéthez elaltatták, egy hétig nem ébredt fel. Jó néhány évbe telt mire felépült.

Budapest, 2005. május 28. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke a kullancs-eltávolító csipesz szakszerű használatát mutatja be a kullancsveszélyről tartott sajtótájékoztatón. 2007-ben 65 százalékkal nőtt a kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések száma az előző évihez képest. A fertőzött esetek száma 115-ről 175-re emelkedett egy év alatt. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A kullnacs elleni oltás fontosságára hívja fel a figyelmet Dr. Torzsa Péter is. Hiszen a kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védekezhetünk – mondta a műsorban. Fontos persze a megfelelő öltözet is: árnyas erdőben hosszú ujjú pólót és nadrágot viseljünk. Ez azért is fontos, mert minden tévhit ellenére a kullancs nem a fáról mászik ránk, hanem a bokros, susnyás helyekről.

Indulás előtt érdemes pikaridin hatóanyagú készítményt használni. Ez az innovatív hatóanyag már féléves kortól a gyerekre is fújható, nem irrtitatív, és nem roncsolja a ruha szöveteit sem.

Dr. Kapiller Zoltán állatorvos arra hívja fel a figyelmet a műsorban, hogy baj esetén se essünk pánikba, hanem az egyetlen orvostechnikai eszközzel, a kullancseltávolító-kanállal távolítsuk el a vérszívót. Ez az eszköz úgy emeli ki a kullancsot a bőrből, hogy közben nem szorítja meg a kullancs testét, nyakát.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt ajánlja, hogy miután kiemeltük a kullancsot, teszteljük, hogy van-e benne Lyme-kór baktérium. A kullancsból, a használati utasítás leírása alpján egy turmixot kell készíteni, majd ezt kell a teszt nyílásába cseppenteni. Ha két csík jelenik meg a C és a T betűknél, akkor Lyme-kór baktériummal pozitív volt a kullancs.

A kokárdaszerű vándorló bőrpír többnyire a Lyme-kór első tünete. 3-4 héttel a csípés után jelentkezik. Orvosi segítséggel, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható a fertőzés. Ha időben nem veszik észre, a bőrpír eltűnik és csak hónapok vagy évek múlva alakulnak ki a betegség krónikus szövődményei, ami ízületi gyulladást is okozhat – magyarázta Dr. Torzsa Péter.