Lehet, hogy a kopoltyúinkon járunk

A legújabb genetikai elemzések nem zárják ki, hogy az emberi végtagok a porcos halak kopoltyújából alakulhattak ki.

Először 138 éve vetette fel Karl Gegenbaur német anatómus, hogy a csontos halak páros úszói, később pedig az emlősök végtagjai a porcos halak kopoltyúívéből fejlődhettek ki.

Mivel az ősmaradványokban nem találták nyomát ennek a folyamatnak, az elméletet hamar elvetették.

A porcos halak kopoltyúit bőrlemezek fedik, melyek a cápák oldalán, a ráják hasán láthatók. A lemezeket tartják a porcos ívek, ezek a végtagok csontozatára emlékeztették a német tudóst.

Gegenbaur elmélete a hosszú pihenő után most került elő a fiókból, miután brit szakemberek rájaembriókban kezdték kutatni a kopoltyúív kialakulásának genetikai mechanizmusát.

A Cambridge-i Egyetem tengerbiológiai laborjában dolgozókat megdöbbentette a hasonlóság a porcos ívek kialakulása és az emberi végtagok fejlődése között.

Nagy fehér cápa (Fotó: AFP)

Nagy fehér cápa (Fotó: AFP)

Mindkét folyamat mögött az úgynevezett Shh gén áll, ami egy videójáték-karakterről, Sonic sündisznóról (Sonic hedgehog) kapta a nevét.

A kutatást vezető Andrew Gillis zoológus szerint német elődjének részben igaza lehetett.

„Gegenbauer megfigyelte, miként kapcsolódnak a kopoltyúívekhez a lemezeket tartó porcok és úgy érezte az emlősök végtagjainak a vállízülethez kapcsolódásánál látott hasonló elrendezést. A porcszerkezet pedig kezdetleges ujjakra emlékeztette” – idézi Gillist a ScienceDaily.

Az Shh gén a rájaembrióban a kopoltyúívek, a porcos tartó szerkezetek kifejlődését szabályozza, de az emlősöknél is hasonlóan működik.

„Az emberi kéz fejlődésénél ez a gén szabja meg a tengelyeket és irányokat, például azt, hogy a kéz melyik oldalán legyen a hüvelykujj, és melyiken a kisujj” – magyarázza Gillis.

Később pedig azért felel a gén, hogy a végtag nőjön, és elérje teljes méretét.

A kutató szerint a párhuzam viszont nem feltétlenül vonja magával, hogy a porcos halak kopoltyújából fejlődtek ki a gerincesek végtagjai, amíg fosszíliák ezt nem támasztják alá.

Egyelőre csak annyi derült ki, hogy a genetikai program azonos, de ezek párhuzamosan, egymástól függetlenül is kialakulhattak – fogalmaz.