Esővízből is áramot termel a kínai napelem

Nem elég, hogy borús időben is működik, még a vízcseppekből is képest energiát nyerni egy Kínában fejlesztett újfajta napelem.

A minden időjárásban működő napelemek megoldást nyújthatnak az energiaválságra – vélik kínai kutatók.

A jünnani egyetem most bemutatott találmánya a festékkel fényérzékenyített napelemek, más néven Grätzel-cellák és a grafén elektródák előnyös tulajdonságait ötvözi – számol be róla a német Angewandte Chemie szaklap.

Napsütésben a cella hagyományos módon működik: a rajta lévő szerves festék elnyeli a napsugárzást, ezzel elektronáramlást indít el, magyarán áramot termel.

A trükkös rész akkor következik, amikor beborul, és egy esőcsepp esik a napelem kiváló vezetőképességű grafén rétegére.

„A víz cseppjei szétterülnek, és a grafénhez tapadva kettős réteget alkotnak. A természetes vízben lévő só ionokra bomlik, ezek töltése és a grafén töltése között elég nagy a különbség ahhoz, hogy az elektromos áramot generáljon” – magyarázza a működési elvet a Science magazin.

Napelemek. MTI Fotó: Komka Péter

Napelemek. MTI Fotó: Komka Péter

A Columbia egyetem kutatóprofesszora, Vasilis Fthenakis szerint ha a technológia extra költségei és a napelem optikai vesztesége nem túl magas, akkor ezt a rendszert a Föld kevésbé napos területein lehetne bevetni a hagyományos konstrukciók helyett.

Kína a világ egyik vezető napelemgyártója, és a használat terén is nagy előrelépést terveznek a következő években.

Szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséért, az ázsiai ország 2020-ig megtriplázná napenergia-termelését, ami így elérné a 143 gigawattot – írta nemrég a Bloomberg.

A napelemek fejlesztését amerikai vállalatok is támogatják. Tavaly a SolarCity – melynek egyik alapítója a Tesla-vezér Elon Musk – jelentette be, hogy legmodernebb, háztetőre szerelhető rendszereit az Egyesült Államokban fogja gyártani.

A kaliforniai cég a New York állami Buffalóban építi gyárát, mely 2017-ben fog teljes kapacitással termelni.