Növekedni látszik a globális tigrislétszám

Természetvédelmi szakemberek hétfői bejelentése szerint a vadon élő tigrisek egyedszáma bő egy évszázada először emelkedett, a legfrissebb, globális cenzus alapján mintegy 3890 nagymacska található természetes élőhelyén.

A hétfői bejelentés jelentős javulás a legutóbbi, 2010-es becsléshez képest, akkor rekord alacsony, 3200 egyedben határozta meg a globális állományt a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Global Tiger Forum szervezet.

India egymagában a világon élő nagymacskák több mint felének ad otthont: 2226 tigris barangol rezervátumaiban, Kerala állam déli csúcsától Nyugat-Bengál keleti mocsaraiig – legalábbis a 2014-es számlálás szerint.

Szibériai tigris a kínai Csilin provinciában (Fotó: AFP)

Szibériai tigris a kínai Csilin provinciában (Fotó: AFP)

Míg a szakemberek szerint a hír mindenképpen üdvözlendő, egyelőre nem merik kijelenteni, hogy az egyedszám valóban nő, vagyis elképzelhető, hogy a jobb felmérési módszerek és a megfigyelt területek számának növekedése folytán jutottak erre a következtetésre.

Mindennek ellenére ez az első alkalom, hogy 1900 óta a tigrisek egyedszáma nő. Akkor még bő 100 ezer nagymacskáról tudtak. A globális cenzus – amelyet több nemzeti felmérés, illetve a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) segítségével állítottak össze – eredményeit egy nappal a tigriseknek otthont adó 13 ország minisztereinek újdelhi találkozója előtt publikálták.

Az országok a 2010-es csalódást keltő felméréseket követően ültek össze a természetvédő szervezetekkel, és megegyeztek, hogy 2022-re megduplázzák a nagymacskák egyedszámát. Az erőfeszítést Leonardo DiCaprio hollywoodi színész is támogatja.

Egyelőre azonban nem minden országban figyelhető meg javulás. Míg Oroszország, India, Bhután és Nepál több tigrist számolt össze legutóbbi felméréseikor, a délkelet-ázsiai országok még küszködnek. A természetvédelmi intézkedések terén is elmaradnak a többiektől, és nem végezték még el saját számlálásaikat sem.

Egyéves tigriskölykök  a Nandankana Zoológiai Parkban  Bhubaneswarban. (Fotó: AFP)

Egyéves tigriskölykök a Nandankana Zoológiai Parkban Bhubaneswarban. (Fotó: AFP)

A napokban látott napvilágot a hír, hogy Kambodzsában funkcionálisan kihalt a nagymacska (nincsen szaporodóképes állomány), ezért betelepítésüket tervezik. Indonéziában súlyos hanyatlást rögzítettek, ennek oka, hogy globális mércével itt a legnagyobb arányú az erdőirtás.

A tigrist veszélyeztetett fajnak tartják, amelyet élőhelyének eltünedezése és az orvvadászat fenyeget. Az országok fejlődésével ráadásul élőhelyeik területe is rohamosan zsugorodik.