Balog: meg kell ismerniük egymást a romáknak és a nem romáknak

Meg kell ismerniük egymást a romáknak és a nem romáknak, ha azt akarjuk, hogy a magyarországi cigányok részesei tudjanak lenni a magyar társadalomnak - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a nemzetközi romanapon. Balogh Zoltán a roma holokauszthoz kapcsolódó, iskolásoknak szóló könyvbemutatón úgy fogalmazott: keresnünk kell a megértést történelmünkben, hogy együtt lehessünk sikeresek ebben az országban.

Ha azt akarjuk, hogy a magyarországi cigányok, romák részei tudjanak lenni a magyar társadalomnak és jövőnek, akkor az egyik legfontosabb feladat, hogy megismerjük egymást – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere pénteken, a nemzetközi romanapon egy budapesti könyvbemutatón.

Balog Zoltán a “Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok, agyonvernek” című, a roma holokauszthoz kapcsolódó, iskolásoknak szóló segédanyagról azt mondta: az úgy beszél a romák második világháború alatt elszenvedett tragédiájáról, hogy “nem kizárólag az áldozatokról szól, hanem a hősökről is”.

Kiemelte, nem szabad beleragadni az áldozatszerepbe, “nem az a cél, hogy az áldozatiságban versenyezzünk egymással, hanem hogy úgy nézzünk szembe a történelmünkkel, úgy keressük a megértést a történelmünkben (…), hogy aztán tovább tudjunk lépni úgy, hogy együtt leszünk sikeresek ebben az országban”.