A pártok is gyászolják Kertész Imrét

Együttérzésüket és részvétüket fejezték ki parlamenti pártok Kertész Imre halála miatt.

A Fidesz szerint Kertész Imre műveivel, gondolataival sokaknak segített a diktatúrák elnyomását feldolgozni és másokkal megértetni. A nagyobbik kormánypárt frakciója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy tisztelettel búcsúznak Kertész Imrétől, és őszinte részvéttel osztoznak a család bánatában.

Úgy fogalmaztak, hogy az író a Nobel-díj megszerzésével a legnagyobb nemzetközi sikert érte el a magyar irodalomban.

“Ahogy Magyarország 20. századi történelmét, úgy az ő életét és életművét is a két szélsőséges diktatúra, a náci és a kommunista diktatúra alakította” – olvasható a közleményben.

MSZP: Kertész Imre tovább él műveiben

Kertész Imre tovább él maradandó és nagyszerű műveiben – írta Tóbiás József, az MSZP elnöke az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításában. A politikus úgy fogalmazott: Kertész Imre művei a humanizmus és az egyetemes erkölcs alapkérdéseihez adnak fogódzót “őszinte szembenézéssel, az emberi természetről kialakított mély filozófiai tudással”.

Úgy folytatta: Kertész Imre alapművével, a Sorstalansággal a soá borzalmainak elviselhetetlenségét tette új perspektívából érthetővé milliók számára. “Szívből gyászolom a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb képviselőjét” – zárta sorait Tóbiás József.

LMP: az író műveivel hozzájárult a diktatúrák megértéséhez 

Részvétét fejezte ki az LMP Kertész Imre családjának és hozzátartozóinak. Az író munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösen a két emberellenes diktatúra feldolgozásához, és így megértéséhez – áll a párt társelnök-frakcióvezetőjének közleményében.

Az LMP mély megrendüléssel értesült Kertész Imre haláláról – írta Schiffer András. Hozzátette: Kertész Imre korszakos magyar író volt, aki könyveivel nemcsak megérdemelt nemzetközi sikereket ért el, hanem egy generáció számára vetett föl és válaszolt meg alapvető morális kérdéseket. Munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösen “a két emberellenes diktatúra” feldolgozásához, és így megértéséhez.

Gazdag életművén belül is a Sorstalanság című könyve méltán tekinthető a huszadik századi magyar irodalom egyik remekművének. Kertész Imre egész életében józan, végiggondolt és történelmi léptékű gondolatokkal járult hozzá a magyar köz- és irodalmi élethez. Betölthetetlen űrt hagyott maga után – fogalmazott Schiffer András.

KDNP együttérzését fejezi ki a családnak 

Együttérzését fejezte ki a Kereszténydemokrata Néppárt a gyászoló családnak Kertész Imre halála miatt.

A KDNP búcsúzik a Nobel-díjas Kertész Imrétől, aki a legnagyobb nemzetközi elismeréssel öregbítette a magyar irodalom hírnevét – írták az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

Az Együtt sok erőt kíván a családtagoknak

Az Együtt részvétét nyilvánította Kertész Imre halála miatt, családtagjainak pedig sok erőt kíván a tragédia elviseléséhez.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy Kertész Imrével a kortárs európai és magyar irodalom egyik legnagyobb alakja távozott, halálával óriási veszteség érte az egyetemes és a magyar kultúrát.

Úgy fogalmaztak: “Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat”.

Ennél azonban többet is tett – folytatták -, mivel hozzájárult a huszadik század egyik legnagyobb sorstragédiája, a holokauszt feldolgozásához, a vészkorszak utáni újrakezdéshez, ahhoz, hogy az európaiak újra békében éljenek egymással, és többé ne forduljanak egymás ellen.

Kertész Imre “olyan művészi és emberi örökséget hagyott hátra, amely emlékét kitörölhetetlenné teszi nemcsak az irodalomtörténetből, de az egész nyugati civilizáció történelméből” – olvasható a közleményben.

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Kertész Imre. Sorstalanság című regénye 1975-ben jelent meg, 2002-ben Nobel-díjjal tüntették ki írói munkásságáért.

A főváros, az Emmi és az MKKE búcsúzik az írótól 

A főváros saját halottjának tekinti, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) közleményben búcsúzik Kertész Imrétől.

“A Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte” – írta Tarlós István, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A Fővárosi Önkormányzat a 2002-ben Budapest díszpolgárává választott írót saját halottjának tekinti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felidézi, hogy Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten, tizennégy éves korában, 1944-ben Auschwitzba deportálták és csak 1945-ben, a koncentrációs táborok felszabadítása után tért vissza Magyarországra. Eleinte újságíróként, majd munkásként dolgozott, később műfordítóként többek között Elias Canetti, Sigmund Freud, Hugo von Hofmannsthal, Friedrich Nietzsche, Arthur Schnitzler, Ludwig Wittgenstein, valamint modern német és osztrák szerzők írásait ültette át magyarra.

Első regénye, a Sorstalanság 1975-ben jelent meg, de csupán 2002-es Nobel-díja után vált világszerte ismertté. Az 1988-ban megjelent Kudarc és az 1990-ben kiadott Kaddis a meg nem született gyermekért című regénye első könyvének témáját folytatja, míg a 2003-ban kiadott Felszámolás a rendszerváltozás utáni budapesti értelmiségről ad képet. A K. dosszié című önéletrajzi regénye 2006-ban jelent meg, 2014-ben pedig A végső kocsma című kötete látott napvilágot. Utolsó műve, A néző – Feljegyzések 1991-2001 idén tavasszal jelent meg – olvasható az Emmi közleményében.

Kertész Imrét 1989-ben József Attila-díjjal, 1997-ben Kossuth-díjjal, 2000-ben a Herder-díjjal és a Die Welt irodalmi díjával, 2001-ben a német Becsületrenddel tüntették ki, 2002-ben Nobel-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét kapta meg. A Magyar Szent István Rend kitüntetést 2014-ben vehette át.

“Halála felmérhetetlen veszteség nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra számára is” – írta az Emmi.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szintén megrendülését fejezte ki az író halálával kapcsolatban, mint írják, “Kertész Imre világirodalmi rangú életműve az egyetemes irodalmi kultúra maradandó, kikezdhetetlen értéke, nemzeti önismeretünk fontos igazodási pontja”, halála az európai szellemi élet és a teljes magyar könyvszakma pótolhatatlan vesztesége.

Kapcsolódó tartalom