OTP: idén 50 milliárdot vehetnek fel a csokosok

Az OTP Bank az elmúlt két és fél hónapban 4500 értékesítési célú lakás építésének finanszírozási igényét vizsgálta meg, az igények alapján a hitelintézet idén 40-50 milliárd forint ingatlanfejlesztői hitelfelvételre számít - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten, a bank sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: az OTP szakértői szerint évente tízezres nagyságrendű új lakóingatlan építése maradt el 2009 óta, a válság hatására.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. MTI/Mediafax/Silviu Matei

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. MTI/Mediafax/Silviu Matei

Eközben egyre jobban nő az új lakások iránti kereslet, ezt bizonyítja, hogy 2015-ben Budapesten – az OTP Jelzálogbank adatai alapján készített elemzés szerint – 4100 új lakás kelt el, ami többszöröse az elmúlt évek eladásainak – tette hozzá.

Wolf László közölte: a nagyobb kínálat megjelenése 2017 második felében várható, a csok kiterjesztése közvetlenül, az új lakások áfájának csökkentése indirekt módon növeli tovább a keresletet, ami vonzó befektetési célponttá teszi az ingatlanfejlesztést a vállalkozások számára.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az ingatlanfejlesztők élénkülő aktivitását jelzi az is, hogy a bankot 2016. március közepéig összesen 104 értékesítési célú lakásépítési projekt finanszírozásának igényével keresték meg a vállalkozások, a projektek keretében több mint 4500 lakás építését tervezik. A projektek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot.

Egy projektre átlagosan 44 lakás építése jut, de ez régiónként eltérő, a jellemző projektméret a 20 és 40, illetve a 70 és 90 közötti lakásszám, ugyanakkor néhány megyei jogú városban 150-300 lakásos projektek is indulnak – ismertette Wolf László.

A bank szakértői szerint az átlagos lakásméret 50-70 négyzetméter körül alakul, a tervezett lakások becsült átlagos ára 25 millió forint. A kalkulált lakásárak változóak, vidéken 300 ezer forinttól indul a négyzetméterár, míg a fővárosban 400-550 ezer forintos induló ár is lehet. Általános tapasztalat, hogy keresleti piac alakult ki, és a fejlesztők menet közben is lassan emelik a lakások kalkulált értékesítési árát.

A bank szakértőinek várakozásai szerint új elemként megjelenik a befektetők részéről az apartman-jellegű, részben kiadásra tervezett lakásépítési igény is.
A vezérigazgató-helyettes elmondta: a bank az év második felében a projektek további bővülésével számol, és kedvező finanszírozási konstrukcióval támogatja az építőket. Az építésekhez kapcsolódó sajáterő elvárás 20-30 százalék körül alakul, függően az építtető szakmai tapasztalatától és a beruházó cég minősítésétől, pénzügyi helyzetétől.

A bank fontosnak tartja az előértékesítés ösztönzését, 20-30 százalékos szinten látják üzletképesnek a projekteket. A bank a helyi piacokon életképes, kisebb, 30-50 lakásos projektek tekintetében is üzleti növekedéssel számol.

Kormos Zoltán, a bank igazgatója elmondta: a pénzintézet az idén 10-20 ezer csok-kérelemre számít (átlagosan 2 millió forint értékben), 2016-ban a bankszektort tekintve országosan 20-40 ezer csok igénylés várható, ez összességében 60 milliárd forintot jelent majd. Ebből az újlakás vásárlás iránti kérelmek 10-20 százalékot tehetnek majd ki – fűzte hozzá.

Egy, a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) kapcsolatos kérdésre Wolf László elmondta: a nokkal szemben a lakástakarékpénztárak működése biztonságosabb, ráadásul a nokba elhelyezett megtakarítások mögött nincs betétbiztosítás. Emellett a lakástakarékpénztárak tulajdonosai tőkeerős bankok – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.