Újabb részletek a nemzeti otthonteremtési közösségekről

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a korábbi lakástakarékpénztári megtakarítások is felhasználhatók önrészként a nemzeti otthonteremtési közösségekben (nok) - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Úgy vélte, ezek az eszközök jól kombinálhatóak és együttesen segítik azt, hogy több lakás épüljön.

Az államtitkár szerint az ellenzéki állításokkal szemben a nokok nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, azonban a noknál zárt a taglétszám – mondta.

Kifejtette: nem a lakásokat sorsolják, hanem azt, hogy a nok tagok milyen sorrendben jussanak lakáshoz. Ez vagy licit, vagy sorsolás útján dől el, de a 10 éves futamidő végére mindenki lakáshoz fog jutni. Összességében 3 millió forintos támogatásról van szó, ha valaki annyit fizet be, hogy 300 ezer forintos állami támogatást kapjon mellé – magyarázta az államtitkár.

Kitért arra, hogy a kormány elsősorban nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) segítségével biztosít szigorú követelményeket a nok esetében, hanem egyebek mellett azzal, hogy a szervezőknek 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkezniük, 3 százalékos tartalékot kell képezniük, valamint a vezetőkre szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli a nokok regisztrációját és teljes működésüket figyelemmel kíséri – tette hozzá.

A közösségekbe való tagtoborzás a szervezők feladata lesz – mondta, megjegyezve, hogy az előírások elsősorban azokat védik, akik folyamatosan fizetnek. Azonban akik a kilépés mellett döntenek, azok is hozzájuthatnak megtakarításukhoz az eredetileg vállalt futamidő végén – mondta.