Lehetetlen helyeken találtak életet magyar vulkánmászók

A chilei Ojos del Salado vulkánon járt magyar expedíció célja a környezetváltozás vizsgálata. A 2012-ben kihelyezett műszereket kétévente olvassák le, az adatokat itthon elemzik ki. Hatezer méteres magasságban, savas vizekben baktériumokat is megfigyeltek.

Az Atacama-sivatag északi részén, a világ legmagasabb vulkánján, 6800 méteres magasságban a fagy, a szárazság és a szél az úr. A hegy az Ojos del Salado, magyarul Sós szem. Nagy Balázs geográfus és csapata 2012-ben helyezett ki először mérőműszereket a területen. Minden második évben visszatérnek, csak így tudják megszerezni a fontos adatokat a különböző magassági szintekről.

Nagy Balázs az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, elsősorban azt kutatják, a környezet hogyan változik napjainkban, teszik mindezt egy extrém, különleges helyen. Olyan helyszíneket keresnek a Földön, amelyek nagyon jó jelzői a napjainkban zajló környezetváltozásnak.

A terület annyira száraz, hogy évente körülbelül 0,02 milliméternyi csapadékra van kilátás, ez szinte egyenlő a nullával. A hegyen vagy inkább a hegyben azonban van víz, csak nem folyékony halmazállapotban.

A szakember kifejtette, a hegyeket fagyott víztornyoknak lehet tekinteni, amelyek most még fagyott állapotúak, de felengednek. Azt is mérik, hogyan emelkedik a fagyhatár, az erre vonatkozó első adatokat most nyerték ki.

Az alig két százalékos páratartalom miatt nagyon tiszta a táj, messzire el lehet látni. A nyáron is előforduló -40 fok és a magas UV-sugárzás, valamint a pokolian erős szél azonban sokat ront a komfortérzeten.  A hegymászó felmegy a csúcsra, majd boldogan lejön, hogy sikerült. A kutató fölmegy a hegyre, és ott marad dolgozni.

bscap0025

És míg a fotográfus nem látja az élet nyomát, a geográfus szerint még ezen a helyen is van élet, csak meg kell találni. Szavai szerint, ha a vulkán csúcsáról jó irányba tekintenek, akkor észlelik a 6500 méteren található, nagyrészt fagyott vízfelszínű tóval tarkított krátert. Tehát ezeken a helyeken van élet, mert van víz, csak nem emberi élet, hanem alacsonyabb rendű, mikrobiális.

A tó kémhatása erősen savas, ennek ellenére hemzseg az élettől. Vizéből mintát is vettek, hogy itthon elemezhessék. Az összegyűjtött adatok kiértékelése akár egy évig is eltarthat, az ELTE-ről több tanszék is jelentkezett a feldolgozásra.