A világ legnagyobb önkéntes akciója

Ma ismét megrendezik a "Föld óráját", amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra. A program tavaly rekordot döntött: 2,3 milliárd ember csatlakozott minden kontinensről, s ezzel a Föld órája lett a világ legnagyobb önkéntes akciója.

A Föld órája program ötlete Sydneyből származik, 2007-ben hirdették meg először, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra, és arra, hogy ez ellen bárki tehet. Már az első Föld órája is óriási sikert hozott. Az ausztrál áramszolgáltató adatai szerint abban a 60 percben több mint tíz százalékkal csökkent Sydney energiafogyasztása.

(MTI/EPA/Szandzsiv Gupta)

A program hamar világméretű lett, tavaly pedig rekordot döntött: 172 országból 2,3 milliárd ember csatlakozott minden kontinensről, s ezzel a Föld órája lett a világ legnagyobb önkéntes akciója.

Célja, hogy az emberek a hétköznapokban maguk is tegyenek a Föld jövőjéért: a közlekedéssel, a túlfogyasztás visszafogásával, a hulladékkezeléssel, az energiafelhasználás és a vízfogyasztás csökkentésével, magyarázta Antal Alexa, a WWF Magyarország munkatársa a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Hozzátette: a saját ismeretségi körében bárki maga is lehet a „változás nagykövete”.

Antal Alexa az eredményeket sorolva megemlítette, hogy Bolíviában 2700 hektáros erdőtelepítés történt az elmúlt években, Görögországban rengeteg aláírást gyűjtöttek egy szénerőmű megnyitása ellen, Indiában 15 ezer iskolában indítottak környezeti nevelési programot. Sok helyen a védett fajok kereskedelmével kapcsolatosan gyűjtöttek adományokat.

A Föld óráját minden ország arra használja fel, ami számára a leghasznosabb. Idén Spanyolország például a jogalkotási hátteret igyekszik klímabarátabbá tenni, Nagy-Britannia és Finnország pedig a fenntartható mezőgazdaságra keres megoldásokat.

Magyarországon a fenntartható innovációk köré szerveződnek a programok

A Föld órája globális környezetvédő akció idei magyarországi programjai március 19-én a fenntartható innovációk köré szerveződnek, az esemény központi helyszíne a budapesti Müpa lesz.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) délután jótékonysági filmvetítésre várja az érdeklődőket a Lurdy Moziba, ahol a Norm, az északi című animációs filmet láthatja a közönség.

A Müpában rendezett tudományos börzén olyan magyar fenntartható fejlesztések mutatkoznak be, amelyek megoldást kínálnak az éghajlatváltozás miatt fellépő veszélyekre. Itt zárul majd egy díjátadó keretében a WWF Zöld Generáció programja is, amelyben 14-16 éves fiatalok egy éven át dolgoztak a biodiverzitás megőrzését és az intelligens városok működését érintő problémákon.

A Climate KIC Klímainnovációs közössége A Víz útja címmel szervez interaktív műhelyfoglalkozást az előadóteremben, de a helyszínen megjelenik majd a WWF öt országot érintő Élő Duna Turné elnevezésű interaktív társasjátéka is, amelyen a Duna-menti vizes élőhelyek élővilágát ismerhetik meg az érdeklődők.

A Varázslatos Magyarország jóvoltából a Föld órája központi eseményére látogatók megtekinthetik az országos természetfotó-pályázat magyar nemzeti parkokat ábrázoló legszebb fotóit, a LUMÚ-teraszon pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. rakja ki több száz árvácskából a Föld órája 60+ logóját, amely körül a látogatók segítségével gyertyákat gyújtanak a fények lekapcsolása idején.

Budapest, 2011. március 26. Kombókép a Budavári Palotáról esti díszkivilágításban és világítás nélkül. Az épület a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája (Earth Hour) elnevezésű nemzetközi éghajlatvédelmi és energiatakarékossági akciója keretében borult sötétbe. MTI Fotó: Kovács Attila

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet Kocsis Zoltán vezényletével és Ingrid Fliter zongoraművész közreműködésével. Budapest díszkivilágítását 20 óra 30 perckor kapcsolják le, ekkor a koncert szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongoravilágítással fogja eljátszani.

Vasárnap a Müpa Cifra Palota családi programsorozata is az éghajlatváltozással foglalkozik majd.

A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös, Győr, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős jelezte csatlakozását.