Összhangban van a magyar energiastratégia az Európa 2020-al

A magyar energiastratégia teljes mértékben összhangban van az uniós éghajlat- és klímastratégia, az Európa 2020 célkitűzéseivel és követi a világtrendeket - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Hozzátette: nő az energiahatékonyság, a megújuló energia aránya egyre nagyobb a magyar energiafogyasztásban és termelésben.

Magyarország időarányosan jól áll annak a célkitűzésnek a teljesítésében is, miszerint 2020-ra az energiafogyasztás 14,6 százaléka megújuló energiaforrásból fog származni – ismertette. Nőni fog a napenergia felhasználása, és több napelempark épül – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyar energiastratégia követi az uniós és a világtrendeket, az atomerőmű beruházás pedig azért fontos, mert ipari méretekben képes előállítani tiszta, üvegházhatású gázok termelése nélkül az energiát. Magyarországon az atomenergia és a zöldenergia együtt fogja biztosítani az átmenetet a tiszta energiatermelés felé – mondta.

Aradszki András kitért arra, hogy a technológiailag is fejlettebb eszközök bekerülési értéke csökken, gyorsabban megtérülnek, ezért a családok is egyre inkább használni fogják az energiahatékonyságot szolgáló berendezéseket. A magyarok egyre környezettudatosabbak – vélekedett.