A magyar operakultúra előtt tiszteleg az Operaház a következő évadban

A 200 éves magyar operakultúra előtt tiszteleg a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es Magyar Évada - jelentette be Ókovács Szilveszter a szezon programját ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: Halász Péter lemondása után az Operaház új megbízott fő-zeneigazgatója Kocsár Balázs, míg Kesselyák Gergely első karmesteri pozícióban folytathatja munkáját a dalszínháznál.

A főigazgató elmondta, hogy a magyar tematikára többek között a számos évforduló miatt esett a választásuk: ezek közé tartozik a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, valamint Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. Az Operaház mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg.

Budapest, 2016. március 3. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án (MTI/Balogh Zoltán)

Hoppál Péter kulturális államtitkár a magyar kultúra csúcsintézményének nevezte az Operaházat, amelynek következő évadában a közönség igazi kultúrtörténeti csemegéket is láthat. Kiemelte: a dalszínház nagyon sokat tesz azért, hogy a magas kultúra ne egy zárt közönség sajátja legyen, ezen a téren olyan országos mintaprogramokat vállalt fel, mint például a KultúrKaland. Elmondta, hogy összességében 10 milliárd forintot meghaladó állami szubvencióval támogatják az Operaház működését.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (MTI/Balogh Zoltán)

Az új évadban minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt várja a közönséget. A MagyarFeszten 48 művet szemléznek, játszanak Ligeti-, Lajtha-, Gyöngyösi- és Selmeczi-operákat, és elhangzik az első fennmaradt magyar opera, a Béla futása is.

Az Operaház 133. évadában 28 színpadi bemutatót tartanak; 63 féle produkció, 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, valamint kétezer egyéb program várja a közönséget.

 

A külföldi sztárok közül fellép mások mellett Jonas Kaufmann, Elina Garanca, Renée Fleming és Erwin Schrott. Fleming önálló dalestet ad, Kaufmann a szeptemberi Simándy100 tenorgálán lép fel nyolc kiváló magyar tenor mellett. A Don Giovanni Sven-Eric Bechtolf 2014-es, Salzburgban bemutatott produkciójának magyarországi premierjén ismét Erwin Schrott alakítja a címszerepet. Visszatér Edita Gruberova, aki a Roberto Devereux koncertelőadásával avatja az Eiffel Műhelyházat és annak parkját.

A nemzetközi hírű hazai művészek közül színpadra lép többek között Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Bretz Gábor és Molnár Levente. Miklósa Erika először énekel főszerepet az új, Anger Ferenc rendezte Traviatában, Kolonits Klára bel canto áriaestet ad, Tokody Ilona pedig jubileumi esttel készül.

A magyar tematika jegyében az évadban színre kerül Kodály mindhárom színpadi műve, köztük a Czinka Panna, amely az 1948-as ősbemutató óta nem volt műsoron. Különleges bemutatónak ígérkezik A fából faragott királyfi is Frenák Pál színrevitelében; a darab az egyedülálló Bartók TáncTriptichon része lesz, amelyben a modern produkció mellett az Operaház balettegyüttese bemutatja még a Táncszvitet, amelyet ezúttal a néptáncos Juhász Zsolt koreografál, valamint A csodálatos mandarint, Seregi László legendás koreográfiáját.

Kriszta Kinga operaénekes a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kriszta Kinga operaénekes a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón (MTI/Balogh Zoltán)

Purcarete-, Michieletto- és Ljubimov-rendezés éppúgy látható lesz, mint Kylián, MacMillan vagy Cranko munkái. A hazai alkotók közül Almási-Tóth Andrástól Szinetár Miklóson át Zsótér Sándorig tart a sor. Vidnyánszky Attila tíz év után tér vissza rendezni az Operaházba, ahol egykor főrendező volt – 2017-ben a Bánk bánt viszi színre.

Wagner Ring-ciklusának új produkciója, amelyet M. Tóth Géza és Halász Péter visz színpadra, a Siegfrieddel folytatódik a következő évadban. Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operájának budapesti változatát maga a szerző dirigálja, rendezője pedig Silviu Purcarete lesz.

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy a Magyar Évad zárja a repertoár megújításának több mint hároméves időszakát, amelynek során mintegy 50 vadonatúj nagytermi produkció került, illetve kerül színpadra, így az Operaház aktív repertoárjának többsége megújul.

A Magyar Nemzeti Balett népszerű repertoárdarabjai mellett műsorra veszi a Don Quijote 2012-ben Szentpéterváron bemutatott változatát. Újra jelentkezik egész estés magyar balettpremierrel is a társulat: Dés László zenéjére készül A vágy villamosa, a táncmű alkotója Venekei Marianna.

A Gördülő Opera mellett, amely a vidéki kőszínházakba juttatja el az opera műfaját, elindul a Gördülő Balett: a világhírű kortárs koreográfusok, Jirí Kylián és Johan Inger népszerű egyfelvonásos táncműveit mutatja be a Magyar Nemzeti Balett a vidéki nagyvárosok közönségének.

Kesselyák Gergely karmester a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kesselyák Gergely (MTI/Balogh Zoltán)

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein világjáró magyar karmesterek mellett 15 külföldi dirigens lép dobogóra, köztük Philippe Auguin, Marco Comin és Ion Marin.

Ismét megrendezik az olyan nagyrendezvényeket, mint a Diótörő Fesztivál és a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála, valamint a Primavera ’17 fesztivál, a TáncTrend és a Pas de Quatre játéknapjai, amelyeken a vidéki társulatok művészei lépnek fel az Erkel Színházban.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Kisszínháza két Mozart-töredék világbemutatójával, A kairói lúd avagy a rászedett vőlegény című darabbal nyílik meg 2017 júniusában.
A bérletes közönség március 16-tól 31-ig újíthatja meg kártyáit, a bérletváltás új bérletesek számára április 1-től június 30-ig tart. Az intézmény a Magyar Évadra 63 féle bérlettel várja közönségét.

Kocsér Balázs fő-zeneigazgató a Magyar Állami Operaház 2016/2017-es szezonjának programját bemutató sajtótájékoztatón Budapesten 2016. március 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kocsár Balázs fő-zeneigazgató (MTI/Balogh Zoltán)

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Halász Péter lemondása után az Operaház új megbízott fő-zeneigazgatója Kocsár Balázs, míg Kesselyák Gergely első karmesteri pozícióban folytathatja munkáját a dalszínháznál. Kocsár Balázs elmondta, hogy nagyon váratlanul érte a felkérés, de örömmel igent mondott. Kiemelte: több mint 30 éves karmesteri és 15 éves zeneigazgatói tapasztalattal a háta mögött felkészültnek érzi magát a feladatra.