Nőtt a reklámköltés 2015-ben

A reklámköltés 2015-ben 2,81 százalékkal nőtt és elérte a 194,37 milliárd forintot a 2014. évi 189,05 milliárddal szemben - mondta Hivatal Péter, a Magyar Reklámszövetség ügyvezetőségének tagja szerdán az Evolution&Mobil Hungary 2016 konferencián tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte: a digitális, internetes reklámköltés nőtt a legjobban, 14,4 százalékkal, és átvette a vezető szerepet a televíziótól a 27,6 százalékos részarányával.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke úgy értékelte, hogy a piac stabilizálódik és élénkül, ugyanakkor az 5,3 százalékos reklámadó elvitte a reklámköltés növekedésének nagy részét.

Novák Péter, a Magyar Reklámszövetség elnökségi tagja elmondta, hogy a digitális reklámköltés 2015-ben 56,17 milliárd forintot tett ki.

Kovács Krisztián, a Magyar Műsorszolgáltatók Egyesülete elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a televíziós csatornákon elköltött reklám 51,6 milliárd forintot tett ki a múlt évben, 3 százalékot meghaladó mértékben bővült 2014-hez képest, és jelenleg 26,4 százalékos a részesedése a teljes reklámpiacon.

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöke ismertette, hogy az írott sajtóban tavaly 6,9 százakkal 32,3 milliárd forintra csökkent a reklámbevétel 2014-hez képest. Elmondta: tavaly a sajtó teljes reklámárbevétele 96,456 milliárd forint volt, a lapterjesztésből 58 milliárd forint származott, az online bevétel 6,27 milliárdot tett ki.

Huszics György, a Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség elnöke elmondta, hogy a reklámköltés a direkt marketing piacon változatlannak tekinthető, tavaly 29,3 milliárd forint volt a bevétel, az előző évben pedig 29,5 milliárd forintot tett ki. Hozzátette, hogy a címzett és a címzetlen reklámok visszaesését mérsékelte  a többi terület, például a call center, és az email forgalom.

Hantosi Bálint, az Out of Home Hungary (korábban Magyar Közterületi Média Szövetség) társelnöke kiemelte, hogy a hirdetők kevesebbet költöttek közterületeken tavaly, főleg az állami megrendelések estek vissza.

Turi Árpád, a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a rádióknál 3,1 százalékkal mintegy 9 milliárd forintra csökkent a reklámbevétel, viszont új adók beindulásával várhatóan ez az idén növekedni fog.