Az Apple kifarolna a telefon-feltörésből

Kérelmet nyújtott be helyi idő szerint csütörtökön az Apple informatikai cég egy amerikai szövetségi bíróságnál, hogy vonja vissza korábbi, "példátlan" utasítását, miszerint segítenie kell feloldani a titkosítást a San Bernardinó-i lövöldözés egyik tettesének okostelefonján.

Sheri Pym bíró február 16-án hozott döntésében utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a decemberi lövöldözés egyik merénylője, Syed Rizwan Farook mobiltelefonjának memóriájában lévő adatok eléréséhez A férfi és neje tizennégy emberrel végzett a kaliforniai San Bernardinóban.

Az Apple azzal érvelt csütörtöki beadványában, hogy nem egyedi esetről van szó, mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak. Úgy vélte, hogy a kormány kérésének jogi úton történő teljesítése szembemegy az alkotmánnyal, és veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több százmillió iPhone-felhasználó biztonságát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy kérése kizárólag Farook mobiltelefonjára vonatkozik, teljesítése pedig terrorcselekmények megelőzését segítheti.

Think different Apple

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az ABC News amerikai televíziónak adott szerdai interjújában kifejtette, hogy az okostelefonok biztonsági rendszerének megkerülését lehetővé tevő program megírása olyan lenne, mintha "a rák szoftverszintű megfelelőjét" állítanák elő.

A Microsoft informatikai óriáscég, az Alphabet (a Google keresőmotor anyavállalata), valamint a Facebook közösségi médiavállalat csütörtökön bejelentették, hogy az Apple-t támogató beadványt készítenek elő.

Korábban amerikai kormányzati tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy a titkosítóprogramok túlzott használata hátráltathatja a bűnügyi nyomozást és veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot.

A magánszféra védelmét hirdető aktivisták és szakértők ellenben úgy vélik, ha a kormányzat arra kényszerít amerikai cégeket, hogy kevésbé hatékony titkosítási rendszert használjanak, azzal sérülékenyebbé teszi a magánadatokat a hackerekkel szemben, és aláássa az internet biztonságát.