Athén nem fogadja az osztrák belügyminisztert

Athén nem hajlandó fogadni Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminisztert, miután Görögországot nem hívták meg a héten Bécsben tartott miniszteri migrációs konferenciára - közölték minisztériumi források pénteken.

Az ANA görög hírügynökség értesülését az athéni külügyminisztérium egy neve mellőzését kérő forrása is megerősítette. Athén csütörtökön konzultációra hazahívta nagykövetét az osztrák fővárosból az ellen tiltakozva, hogy Görögország nélkül tartották meg a szerdai konferenciát, amit Athén barátságtalan lépésnek tekint. Mikl-Leitner kérte a görög hatóságokat, hogy a jövő héten Athénba látogathasson, de görög kormányzati vezetők nem fogadják.



Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter diplomáciai források szerint csütörtökön Brüsszelben, az uniós miniszterek tanácskozásán is arról beszélt, hogy "Ausztria ellenségként kezeli" Görögországot.

Athént több uniós tagállam, többek között Ausztria is bírálta, amiért nem tesz eleget annak érdekében, hogy kötelezettségét teljesítve megvédje az EU külső határának számító görög-török tengeri határt. Ennek orvoslása érdekében az Európai Unió tagállamainak kormányait tömörítő tanács is fogalmazott meg ajánlásokat Athén számára.

A görög kormány viszont úgy véli: Ausztria lépései váltották ki azt, hogy a nyugat-bálkáni migrációs útvonalon található több ország szigorította a migránsok belépésének, áthaladásának feltételeit, emiatt rekedt több ezer menedékkérő Görögországban.