Borral locsolják a győzelemre készülő magyar famatuzsálemet

A magyar jelölt vezet Az év európai fája versenyben. A bátaszéki molyhos tölgy győzelméért a magyar aktivisták külföldön is mozgósítanak.

Van esély magyar győzelemre a hatodik, Az év európai fája versenyben – mondta a Kossuth Rádiónak a hazai sikerért kampányoló egyik civil, Karácsony Edit.

Mint hangsúlyozta, az interneten olyan csatornára bukkant, amelyen keresztül közvetve akár egymillió emberhez is eljuthat a verseny híre, illetve a felhívás, hogy szavazzanak a magyar fára.

Ismét hazai fáé lehet a cím


Eddig több, mint százhúszezren szavaztak Az év európai fája versenyben kedvenc jelöltjükre szerte a kontinensen, ezen belül a magyar fa eddig közel 46 ezer szavazatot kapott. Február 1-jén kezdődött a verseny, és egészen február 29-ig lehet szavazni, de a sorrend keddtől titkos, az eredmény csak az április 20-i brüsszeli díjátadón derül majd ki - írja közleményében az Ökotárs Alapítvány.




A bátaszéki öreg tölgy lett az év fája 2015-ben. Fotó: okotars.hu

A bátaszéki öreg tölgy lett az év fája 2015-ben. Fotó: okotars.hu



15 európai ország 15 fája verseng egymással a címért. Mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal természeti örökségünk, illetve a helyi közösségek összefogásának jelentőségét is jól mutatják.

A szavazás utolsó hete az egyik legizgalmasabb időszak. A fák támogatóinak tovább kell erősítenük kampányukat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb szavazatot sikerüljön összegyűjteni. Még minden jelöltnek van esélye elnyerni a 2016-os címet, de jelenleg a bátaszéki molyhos tölgy vezet.

A győztes fa állapotfelmérést és kezelést kap, amely magában foglalja környezetének rendbetételét is, amennyiben szükség van rá. Lehetőség van online adományozásra is, az összegyűlt összeget ugyancsak a győztes fa kapja meg.


Különösen sok erdélyi és kárpátaljai magyar voksol a bátaszéki öreg molyhos tölgyre, amely Magyarországot képviseli a nemzetközi „bajnokságban”. A hatalmas növény előzőleg, 2015-ben már megnyerte a hazai viadalt.

A hosszú ideig Bátaszéken, majd Norvégiában élő Karácsony Edit szerint a határon túliak aktivitása nem a Tolna megyei településről szól, nekik ez a tölgy elsősorban magyar fa.
A riportot itt hallgathatja meg

A bátaszékiek németországi, szlovákiai, romániai testvértelepüléseiket is megszólították, hogy segítsenek megnyerni a szavazást.

A legnagyobb vetélytársak Közép-Kelet-Európából kerülnek ki

A szurkolók szavazatukat kedvenc fájukra a treeoftheyear.org weboldalon adhatják le. A versenyben idén tizenöt fa és a hozzájuk kapcsolódó történetek vesznek részt a választási küzdelemben, amelyben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales is képviselteti magát.

Jelenleg a bátaszéki tölgy vezet, Magyarország legnagyobb vetélytársa a versenyben Bulgária, Csehország és Lengyelország.

Őrzi a várost

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek.

Az év fájának megválasztott, 3-400 évesre becsült molyhos tölgy Bátaszék közelében 2015. november 27-én. MTI Fotó: Sóki Tamás Az év fájának megválasztott, 3-400 évesre becsült molyhos tölgy Bátaszék közelében 2015. november 27-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)



A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését – olvasható a fáról szóló ismertetőben a verseny honlapján.

Sági Lajosné, a bátaszéki Keresztély Gyula Városi Könyvtár igazgatója azt mondta, a helyiek úgy tudják, tölgyfájuk törököt is látott. Akik arra jártak, földművesek, napszámosok mindig gondot fordítottak arra, hogy jó legyen a fának, a régi öregek tudták, hogy törődést igényel, a sebeit ápolni kell. A bátaszékiek hiszik és tudják, hogy a fa meghálálja a gondoskodást, és őrzi a városukat – tette hozzá.

A szervezők közleménye szerint  Az év európai fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Az év fája verseny folytatásaként született. Az európai verseny döntőjébe a részt vevő országok győztesei jutnak tovább. Más versenyektől eltérően a versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.