Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

Már Magyarországon is egyre több olyan vendéglátóhely van, ahol szem előtt tartják a fenntartható fejlődést, a környezettudatos gondolkodást.

Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Hálózat alapítója, étteremkritikus és blogger az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, körülbelül öt évvel ezelőtt látták a külföldi példákat a fenntartható fejlődésre eme területen. Az első jel az volt, hogy az éttermek nagyon büszkén kitették, kik a beszállítóik.

Miután egyre több külföldi étteremtulajdonos ismerte fel, hogy a környezettudatos vendéglátás nemcsak jó üzenet, hanem komoly igény is van rá, szépen lassan megjelentek a fenntartható étterem minősítések.

De mi szükséges ahhoz, hogy egy étterem elmondhassa magáról, fenntartható? Az étteremkritikus szerint jelenleg hét vállalást kell tennie a vendéglátóhelyeknek. Az egyik például, hogy ne használjanak pálmaolajat, mert a pálmaolaj-termelés összefüggésbe hozható az esőerdők kiirtásával. A másik, hogy minimum 30 százalékig magyar alapanyagokat használjanak. Emellett vannak csomagolóanyagokra, higiéniára vonatkozó szempontok, illetve, hogy legyen biotermékük is.

A műsorban bemutatott budapesti vendéglőben lebomló dobozokba csomagolják a megmaradt ételeket, szelektíven gyűjtik a hulladékot és takarékoskodnak az energiával is. Egy étterem esetében mégis az a legfontosabb, hogy mit kínálnak a vendégeknek, illetve, hogy honnan szerezik be az alapanyagokat. A társtulajdonos szavai szerint igyekeznek adalékanyag-mentesen főzni, közeli termelőktől vásárolni, a zöldségeket pedig termelőktől beszerezni.

Kék bolygó - Környezetbarát gasztronómia

És hogyan győződhet meg róla a vendég, tényleg környezetbarát egy étterem? Az étteremkritikus szerint az étterem ajtaján meg kell keresni a Fenntartható Étterem Minősítést, a másik árulkodó jel maga az étlap, illetve többek között a mosdóban is lehet ellenőrizni, milyen kéztörlő van kitéve.

A műsorban bemutatott ökobisztróban is adalékmentes, és főként magyar alapanyagokból főznek, emellett az ügyvezető szavai szerint az étlapot és a szóróanyagot is újrapapírra, zöld nyomdával nyomtatják.

Budapesten már öko szórakozóhely is van. A bemutatott bár tulajdonosa kifejtette, a padló száz százalékban újrahasznosítható műanyag, a pultban lévő gépeknek a hulladékhőjét összegyűjtik és a pódium alá vezetik, ami nyáron csökkenti a hőterhelést, télen pedig fűtést kompenzál. A világítás kilencven százalékban LED-világítás, emellett a neoncsövekkel megvilágított átjárókban is olyanok a világítótestek, amelyek hetven százalékkal kevesebb energiát emésztenek fel.