Traktorokkal, exkavátorokkal indultak a menekülttábor ellen

Be nem jelentett tüntetésen szlovénok ezrei tiltakoztak szombat délután menekültellenes feliratokkal egy bezárt barkácsáruháznál, miután a szlovén hatóságok bejelentették: migránsokat akarnak ott elhelyezni. Szlovéniában sokan tartanak attól, hogy az Ausztriában bevezetett menekültkvóta miatt migránsok ezrei rekedhetnek országukban.

Az illegális demonstrációt az ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) által támogatott egyik egyesület szervezte annál a Kranj melletti volt barkácsáruháznál, amelynek épületében a hatóságok egy menekültbefogadó központot készülnek létrehozni.

A szlovén közszolgálati rádió beszámolója szerint közel háromezer tüntető gyűlt össze az áruház parkolójában, szlovén nemzeti zászlókat lobogtatva és olyan transzparensekkel, minthogy "Migránsközpont, nem, köszönjük!" vagy hogy "Minden hazafi kötelessége megvédeni az országot ettől a kormánytól".

Tavaly október óta ez volt a legjelentősebb, menekültszállás elleni tiltakozás Szlovéniában.

A helyszínre jelentős rendőri erőt vezényeltek ki, a be nem jelentett megmozdulás kockázataira hivatkozva, incidensek azonban nem történtek.

Szlovéniában rekedhetnek a migránsok

A tüntetést egy nappal azután tartották meg, hogy a helyi sajtó megírta: a migránsáradat fő balkáni útvonalába eső Szlovénia az osztrákokénál alacsonyabb napi menedékkvóta bevezetését tervezi, hogy területén ne torlódhassanak fel a migránsok.

Szlovénia korábban megerősítette már Horvátországgal közös, külső schengeni határának ellenőrzését.

A szlovén belügyi államtitkár pénteken megerősítette, hogy a magyar-horvát határ tavaly októberi lezárása óta az ország területén áthaladó 470 ezer migráns közül mindössze 227-en nyújtottak be menedékjogi kérelmet Szlovéniában.

Ha azonban ez a szám meghaladná az ezret, amennyi befogadó kapacitásuk van - tette hozzá -, akkor kénytelenek lesznek elutasítani a további menedékkérelmeket.